Dit jaar vindt de World Cleanup Day plaats op zaterdag 19 september. Tijdens die dag wordt wereldwijd de grootste opruimactie van het jaar gehouden. De Zwerfafvalbrigade roept alle inwoners van Nijkerk op om mee te helpen Nijkerk nog schoner te maken. Dit doet de brigade samen met Profile Ridder en gemeente Nijkerk. De Lionsclub Nijkerk breidt deze World Cleanup Day uit met de Nijkerk Cleanup Challenge. Het idee is dat iedereen in de gemeente – jong en oud kan meedoen – een week de tijd heeft om één of meerdere zakken verzameld zwerfafval in te leveren bij Profile Ridder. De deelnemers aan de challenge maken kans op mooie prijzen. De hoofdprijs is een nieuwe Cortina-fiets.

De Zwerfafvalbrigade, Profile Ridder, gemeente Nijkerk en de Lionsclub Nijkerk slaan de handen ineen om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de hoeveelheid zwerfafval en wat dit doet met het milieu. Ook willen de samenwerkende organisaties laten zien dat zwerfafval rapen een leuke bezigheid kan zijn.

Om mee te doen met de Nijkerk Cleanup Challenge en kans te maken op de prijzen moet men zich registreren. Dit kan via de website worldcleanupday.nl waar iedereenkan registreren voor éénof beide events; de World Cleanup Day op zaterdag de 19de de challenge-week. Alle geregistreerde deelnemers maken kans op de prijzen. Het is belangrijk dat deelnemers die voor de eerste keer zwerfafval gaan rapen de nodige spullen hebben zoals de vereiste ‘supporter van schoon-zakken’, knijper, handschoenen, zakhouder en veiligheidshesje.

Het is alleen mogelijk om zwerfafval in te leveren in de zakken die daarvoor bestemd zijn. Tijdens de challenge-week zijn de spullen te leen via de gemeentewerf aan de Blekkerserf 2. Registratie voor de Nijkerk Cleanup Challenge is ook daar mogelijk. De zakken met zwerfafval kunnen worden ingeleverd bij Profile Ridder en de gemeentewerf tot zaterdag 26 september 12.00 uur. De prijsuitreiking vindt plaats om 16.00 uur bij Profile Ridder.

,,Het is goed om tijdens een opruimactie het opgeruimde afval vast te leggen met behulp van de Litterati-app. Dit is uiteraard niet verplicht maar wereldwijd zijn op die manier al meer dan 4 miljoen afvalitems vastgelegd. De informatie die dat oplevert maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken, zodat bijvoorbeeld betere verpakkingen worden ontwikkeld.”

Meer informatie over de actie en de deelnamevoorwaarden is te vinden via nijkerk.lions.nl.

Foto Mathilde Dusol