Op zaterdag 19 september 2020 ruimden inwoners op verschillende plekken in de gemeente Nijkerk zwerfafval op. Zij deden dit in het kader van World Cleanup Day. Dit is het grootste burgerinitiatief ter wereld dat zich inzet tegen zwerfafval. Wethouder Nadya Aboyaakoub was bij de aftrap in Hoevelaken en ging in Nijkerk op pad om zwerfafval op te ruimen. De gemeente Nijkerk stelde zakken, knijpers en ander materieel beschikbaar voor de vrijwilligers die zich hadden aangemeld. In Hoevelaken organiseerde de Zwerfafvalbrigade een actie; in Nijkerk konden vrijwilligers starten vanaf fietsenwinkel Profile Ridder; en ook in het buitengebied van Appel werd afval opgeruimd.

Binnen 2 uur al 105 kilo zwerfafval opgeruimd in Nijkerk

De Lionsclub Nijkerk breidde de World Cleanup Day uit met de Nijkerk Cleanup Challenge. Het idee is dat iedereen in de gemeente Nijkerk – jong en oud kan meedoen – een week de tijd heeft om één of meerdere zakken verzameld zwerfafval in te leveren bij Profile Ridder. Afgelopen zaterdag 19 september werd binnen 2 uur al 105 kilo zwerfafval opgeruimd!

 

Nijkerk Cleanup Challenge

Om mee te doen met de Nijkerk Cleanup Challenge en kans te maken op de prijzen, kunnen inwoners zich registreren bij de gemeentewerf en een mailtje sturen naar lionsclubnijkerk@gmail.com. Op zaterdag 26 september is de prijsuitreiking van de Nijkerk Cleanup Challenge om 16.00 uur bij Profile Ridder. Wethouder Harke Dijksterhuis is daar aanstaande zaterdag bij aanwezig.

 

Veel waardering: ‘Een schone gemeente gaat me aan het hart’

Wethouder Aboyaakoub ondersteunt de acties van harte: “In de nieuwe visie beheer openbare ruimte blijft een schone leefomgeving belangrijk en daar hebben we onze inwoners bij nodig. De zwerfafvalbrigades in de verschillende kernen en de actie door de Lionsclub Nijkerk laat zien dat we dit samen belangrijk vinden en samen hiervoor zorg willen dragen. En ik draag zelf ook graag zelf een steentje bij door mee te prikken. Want een schone gemeente gaat me aan het hart”.

 

Wereldwijd ruimen miljoenen vrijwilligers op
Tijdens World Cleanup Day trekken miljoenen vrijwilligers in ruim 160 landen door de straten, de parken, de bossen en langs de kusten om samen zwerfvuil op te ruimen. Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes.

Zwerfafval bij de bron aanpakken
Vrijwilligers kunnen het opgeruimde afval vastleggen met behulp van de Litterati-app. Wereldwijd zijn op die manier al meer dan 4 miljoen afvalitems vastgelegd. Die data maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken.

Meer weten?
Meer informatie over World Cleanup Day vindt u op: www.worldcleanupday.nl. Voor de actie van de Lionsclub Nijkerk gaat u naar: www.nijkerk.lions.nl.

Foto Mathilde Dusol