Vanuit de dialoog ‘Samen aan zet’ is er een intensief proces geweest met inwoners, de gemeente, eigenaren, organisaties en andere betrokkenen voor het in beeld brengen van recreatieve vormen in het Hoevelakense Bos. Op basis van de uitkomsten heeft een van de eigenaren, Gelders Landschap en Kastelen in samenwerking met de gemeente, een concept-uitvoeringstrategie voor de zuidkant van het Hoevelakense Bos opgesteld. Momenteel wordt deze strategie verder uitgewerkt en voorgelegd aan het college. Na de besluitvorming door het college wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Ondertussen zijn er al enkele losse uitvoeringsprojecten opgepakt, zoals het Kidsklompenpad. Daarnaast is de natuurcompensatie door Rijkswaterstaat voor de aanpassing van knooppunt Hoevelaken van belang. Helaas is door uitstel van de uitvoering ook de natuurcompensatieopgave uitgesteld. Toch is er al een eerste compensatieopgave uitgevoerd bij Van Wincoop aan de Nijkerkerstraat in Hoevelaken. Momenteel worden verschillende alternatieven (bij voorkeur naast het Hoevelakense Bos) in de gemeente Nijkerk verkend. De werkgroep Natuur blijft werken aan deze opgave.

De gemeente Amersfoort werkt aan een integraal en samenhangend ruimtelijk ontwikkelingsplan rond de Nijkerkerstraat Oost en West. Dit plan is er op gericht om de ruimtelijke kwaliteit te versterken van de woon-, werk en groen recreatieve functies, inclusief het aanpassen van het wegennet voor snel en langzaam verkeer. Dit gebeurt in samenhang met de aanpassing (vanuit Rijkswaterstaat en de gemeente Nijkerk) van de kruising Nijkerkerstraat met de Westerdorpsstraat. De gemeente Amersfoort is hierbij de verantwoordelijke gemeente, maar informeert de gemeente Nijkerk hierover regelmatig en stemt waar nodig af. Bewoners en betrokkenen worden uitgenodigd te reageren op het plan. De gemeenteraad van Amersfoort wordt gevraagd om groen licht te geven voor het verder uitwerken van een ruimtelijk ontwikkelingsplan.

Op termijn komen binnen het plangebied verschillende woonwerkkavels. Aan de westzijde komt een aantal woningen met diepe achtertuinen en een aantal landgoedwoningen. Ook zijn er 10 wooneenheden voor sociaal wonen en het middensegment voorzien. Het openbaar groen wordt verworven om het duurzame openbaar recreatief groene karakter voor de toekomst te waarborgen. Uitgangspunt is dat ongeveer 80% van het gebied (inclusief het Nijkerkse grondgebied) openbaar toegankelijk wordt en 20% uit te geven is voor maximaal 15 wooneenheden (op het Amersfoortse grondgebied).