Er zijn inmiddels elf concrete tips binnengekomen over de steekpartij tussen twee groepen jongeren in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 augustus op de Kantemarsweg/Brink in Hoevelaken. Dat werd na de uitzending van Opsporing Verzocht gemeld. Een 18-jarige jongen is hierbij met een mes in zijn buik gestoken en zijn lever werd doorboord. Er zijn twee daders getoond, vermoedelijk afkomstig uit Amersfoort. De politie is op zoek naar specifiek twee verdachten. Beiden droegen een mes bij zich en één van hen heeft er daadwerkelijk mee gestoken. De ander heeft met het wapen gedreigd. Vanwege hun vermoedelijk jonge leeftijd heeft het Openbaar Ministerie besloten hen eerst te tonen zonder hun gezichten herkenbaar te laten zien. De jongeren krijgen een week de kans zich te melden op het politiebureau. De politie beschikt over geoptimaliseerde camerabeelden waaraan de jongens mogelijk kunnen worden herkend. Zo heeft een van hen een opvallend loopje.

Op de bewakingsbeelden is te zien dat er die nacht een opgefokte sfeer hing in het centrum van Hoevelaken. Niet alle jongeren kennen elkaar; iedere groep lijkt mensen te hebben opgetrommeld. Ondanks de hittegolf hebben sommige jongeren zich gehuld in donkere jassen en capuchons. Rond 00.45 uur ontstaat er een eerste confrontatie tussen de groepen, waarop sommigen besluiten te vertrekken. Daarmee is het niet gedaan: iets later treffen de twee groepen elkaar weer. Er wordt geduwd en getrokken; het latere slachtoffer staat er haast ongewild met zijn fiets tussen. Wanneer de groepen uit elkaar lijken te gaan, draait één jongen zich plotseling om en steekt het 18-jarige slachtoffer in zijn buik. In paniek en puur op adrenaline weet hij weg te rennen. In het ziekenhuis blijkt later dat zijn lever flink is geraakt.

Overigens blijkt er bij de eerdere confrontatie ook al gestoken te zijn naar de rug van een andere jongen. Deze jongen zag pas later dat er een stuk uit zijn jas was en hij een wondje op zijn rug had. Bij de ruzie heeft iemand uit de dadergroep zijn mondkapje verloren. Dat wordt momenteel onderzocht op DNA-sporen.

Op de foto de buik van het slachtoffer die moest worden geopereerd.

Kees van den Heuvel