Voor viskraam Wal-vis in Nijkerk dreigt het einde oefening, nu eigenaar Walter van de Groep er met de gemeente niet uit is gekomen om een alternatieve locatie te bieden. Op het terrein van de voormalige Jumbo aan de Brink mag hij nog enkele maanden staan en daarna is er waarschijnlijk geen toekomst meer voor de Nijkerkse viskraam. De Wal-Vis staat nu op een stuk grondgebied waar straks 82 woningen worden gerealiseerd.

Van de Groep beschikt al twintig jaar over de benodigde vergunning voor de locatie achter de oude Jumbo. Die wordt hem nu afgenomen. Alternatieve locaties heeft de gemeente Nijkerk hem wel geboden, onlangs nog twee weken na een gesprek op 8 januari,  maar dat zijn allemaal binnenstedelijke locaties of ambulante locaties (Rijstegoed en Paasbos), waar hij alleen op ongunstige dagen mag staan, maar dat zijn de momenten dat er bijna geen klanten zijn. ‘Er is geen plek voor de alternatieve locaties die wij hebben aangeboden,’ aldus Van de Groep. ‘We voelen ons met een kluitje het riet ingestuurd. Er is ons gezegd: jullie passen niet in de visie van de stad. De gemeente wil alle winkels in de binnenstad krijgen. Waarom? Ze willen de stad nieuw leven inblazen. Wij staan met de kraam al twintig jaar buiten de stadsring. Wij gaan de binnenstad niet in, in verband met het parkeerregime van de gemeente. Ze zullen best goede bedoelingen hebben met hun visie. Ik wil ze niet afkraken.  Maar de aangeboden alternatieven die we na twee weken kregen zijn niet levensvatbaar. Ik heb gezegd: Dan kun je ons net zo goed op de maan zetten, want dan weet je zeker dat er niemand komt. Wij kunnen op dit moment niet verder.’

Bij voorkeur zou Van de Groep naast sporthal Watergoor een plek willen innemen, maar dat is niet toegestaan van de gemeente. Supermarkt Lidl is overigens ook gepolst om daar te gaan staan, maar het gehele terrein van de Lidl en de Havenaer is in Duitse handen. Binnen twee dagen werd medegedeeld dat de Lidl hieraan geen medewerking verleende. Ook een particuliere parkeerplaats, waarvan de locatie niet wordt genoemd, is niet toegestaan. Verder is geopperd om een locatie aan de Havenstraat in gebruik te nemen, samen met De Vleeschhouwerij Nijkerk die tevens in het blok staat van de Jumbo, maar dat staat de gemeente niet toe.

Van de Groep vreest voor het voortbestaan van de vishandel en de toekomst van zijn personeel. ‘Ik hoop dat ze zich realiseren dat ze wel aan mijn broodwinning komen en dat van mijn personeel. Ik ben bang dat de Wal-Vis op het strand terecht komt en gaat stikken. Vanuit de gemeente uit krijgen we niet de medewerking om verder te gaan. Dit is heel triest’ Hij overweegt een gang naar de rechter.

 

Zie ook: https://www.nijkerkerveen.org/petitie-voor-behoud-wal-vis/

Tekst en foto Kees van den Heuvel