De missie kon eigenlijk niet mislukken voor Therese Klompenhouwer, want in al haar Nederlandse kampioenschappen driebanden tot nu toe is ze nog nooit verslagen. Drie tikjes in de lucht met de keu begeleidden zondagmiddag de twaalfde titel op twaalf na een overwinning in de finale tegen Karina Jetten: 30-19 in 31 beurten. De jarenlange suprematie had ze maar één keer echt laten zien, in de halve finale tegen Daisy Werdekker: 30-13 in 17, 1.765 gemiddeld. Voor de rest van het toernooi in het Overijsselse Mariënberg schommelde de wereld en Europees kampioene net onder en net boven de één gemiddeld, voldoende om al haar partijen met overmacht te winnen. ,,Hoe mooi is dat om de triple te winnen in één jaar: beste van de wereld, van Europa en van Nederland.”

De motivatie, kan de 36-jarige Therese Klompenhouwer niet ontkennen, is niet meer zoals in haar eerste jaren op het Nederlands kampioenschap. De focus ligt meer dan ooit op World Cup optredens en WK’s, waar ze de laatste tijd schitterde tegen Orie Hida, Sruong Pheavy en in de World Cups tegen spelers die niet zo ver van de wereldtop aanzitten. ,,Ik blijf wel op titels jagen, ook in Nederland, maar als ik me nog verder wil ontwikkelen, zijn de grote toernooien bij de mannen mijn doel.” Dat levert in de eerste plaats ook mooie invitaties op, zoals onlangs de Survival Masters in Seoul en de Lausanne Billard Masters.  

,,Ik heb voor mijn gevoel niet zo’n goed kampioenschap gespeeld”, analyseerde ze kritisch. ,,Dat heeft misschien met motivatie te maken, hoewel ik wel heel graag deze titel weer wilde winnen. In je achterhoofd weet ik, dat ik ook mindere partijen kan winnen. Dat speelt natuurlijk mee. Ik ben blij dat er weer tegenstand op komst is. Karina Jetten heeft een goed toernooi gespeeld met iets meer dan 0.800 gemiddeld. Daisy Werdekker staat op het podium, nog een jonge speelster met toekomst. En ook Joke Martijn zorgt voor een heel ander podium dan we vorig jaar hadden.”

De geprolongeerde kampioene denkt ook in Nederlandse belangen. ,,We krijgen misschien wel een extra plaats voor het Europees kampioenschap, dat 10, 11 en 12 februari in Turkije wordt gespeeld. Maar nog belangrijker is het WK van volgend jaar in Nederland. Daarom was het ook zo goed om nu in de top te eindigen. Ik verwacht dat we op dat volgende WK met vier Nederlandse meiden mogen spelen.” Zelf slaat ze aan het eind van dit jaar de World Cup in Egypte over. ,,Mijn volgende toernooi is het EK in Turkije.”

Verslag: Frits Bakker

Foto: Ton Smilde