Ja, zijn tweede plaats tijdens de IAME Winter Cup in Valencia is een ontzettend knap resultaat in het internationale topveld dat op het Spaanse circuit aan de start stond. Maar voor karter Sacha van ’t Pad Bosch uit Nijkerk was het feitelijk de voortzetting van een onwaarschijnlijke reeks van topprestaties op het hoogste niveau. En dan te bedenken dat het elfjarige toptalent een week training miste die de meeste van zijn concurrenten wel hadden gedaan.

De Mini Parilla-klasse is traditioneel een zeer sterk bezette klasse. Een klasse waarin de jongste karttalenten beginnen aan hun opmars in het internationale karten. Sacha heeft de afgelopen twee jaar met diverse podiumplaatsen, overwinningen en titels bewezen dat hij bij de beste rijders van Europa hoort.

Het feit dat hij tweede werd zonder mee te doen aan de trainingsweek voorafgaand aan het evenement zegt wat dat betreft genoeg. Tijdens die trainingsweek regende het. Zo konden de rijders werken aan de regenafstelling van de kart en aan hun vaardigheden in natte omstandigheden. Dat kwam hen uiteindelijk heel goed uit omdat het een week later tijdens de finale van de Winter Cup ook regende.

“Ik had die ervaring in de regen niet omdat ik een week eerder niet bij de trainingen kon zijn”, legde Sacha uit. “Maar ik maakte me geen zorgen. Ik weet dat ik goed kan zijn in de regen. Het maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit of ik op een natte of droge baan moet racen. Het ging ook supergoed in de finale.”

Dat kun je wel zeggen. Hij deed daarin mee om de overwinning. Uiteindelijk moest hij een concurrent nipt voorlaten, maar hij had zijn talent opnieuw op indrukwekkende wijze getoond. “Ik was natuurlijk heel graag eerste geworden, maar dit is ook een heel goed resultaat.”

Dat Sacha ook in Valencia sterk voor de dag zou komen, bleek al tijdens de trainingen. “Ze gingen allemaal hartstikke goed. De kwalificatie was ook wel goed met P7.” In de heats denderde hij knap naar de de tweede, tweede en vierde plaats. Die resultaten betekenden dat hij de prefinale voorin mocht starten. “Die ging ook goed.” Wat heet: die won Sacha! Hij was zo snel dat hij de een na de andere rijder in een ommezien verschalkte.

Daarna mocht hij in de stromende regen van poleposition starten. Laat maar komen, dacht de snelle Gelderlander. “Ik ging de finale met een goed gevoel in, dan lukt het altijd.” Dat hij uiteindelijk zijn leidende positie moest prijsgeven, zinde Sacha natuurlijk niet. Toch nam hij na afloop met een lach op zijn gezicht een prachtige beker in ontvangst. “Het is nog steeds een podiumplaats, ik ben er gewoon blij mee.”

Sacha hoopt er dit jaar natuurlijk nog veel meer te winnen. En als het even kan ook kampioenschappen. Want het is het laatste jaar dat hij in de Mini Parilla-klasse uitkomt. Hij heeft de afgelopen maanden zo’n groeispurt gemaakt dat hij na dit jaar onherroepelijk moet overstappen naar een nieuwe klasse met grotere karts.

“Ik probeer het Euro Series-kampioenschap af te maken. Daarna gaan we hoogstwaarschijnlijk in een tussenklasse racen in Engeland.” In deze klasse zal Sacha gaan racen in een grote kart met een snellere motor. Hij keek er al naar uit in Engeland te kunnen gaan racen. “Het niveau is daar heel hoog.”

Daarnaast gaat Sacha ook nog het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting rijden in de Rotax Minimax bij het Nederlandse topteam Kombikart Racing. “Ik wil sowieso het Nederlands kampioenschap van Chrono rijden, want ik zou wel een ticket willen winnen voor de Grand Finals. Ook ga ik het Rotax Max BNL-kampioenschap rijden.”

Sacha rijdt zijn volgende over ruim twee weken op het circuit van Mariembourg. Daar wordt de eerste ronde van de Euro Series gehouden. “Die wil ik winnen”, zei het jonge talent resoluut. “Eigenlijk ga ik altijd voor de winst. Ik word steeds beter, ik wil weer een kampioenschap binnenhalen. Elke race krijg ik meer zelfvertrouwen. Ik ga in topvorm naar Mariembourg!”