Het zou vanaf de zomer wel eens drukker kunnen worden op het Nijkerkernauw. In Bunschoten wordt dit jaar namelijk een zelfbedieningsovertoom gerealiseerd aan de Oostdijk. Inwoners van de wijken Vathorst in Amersfoort en de Rengerswetering in Bunschoten kunnen deze ‘bootlift’ gebruiken om met hun bootje op het Nijkerkernauw en vervolgens op de Randmeren te komen. 

De zelfbedieningsovertoom is een elektrische lift voor sloepen. Er bestaan in Nederland verschillende overtomen, maar één waarbij je aan boord kunt blijven en die je zelf kunt bedienen is volgens Reinier Steensma, bedenker van de Zelfbedieningsovertoom, uniek. ,,We hebben de ‘ouderwetse’ overtoom nieuw leven ingeblazen door hem zelfbedienend te maken. Het belooft een innovatief stukje te worden in ons land die op meerdere locaties toegepast kan worden.”

Nederland is een watersportland bij uitstek. Allerlei boten varen over de Randmeren. Ook de sloepvaart heeft een enorme vlucht genomen. ,,Er worden steeds meer dagtochten gevaren. Jachthavens hebben last van vergrijzing waardoor er meer mensen met een motorboot of sloep het water op gaan. Er is een verschuiving gaande in de watersport, de toervaart daalt en de dagtochten nemen toe. Er zijn veel mensen die een sloep huren of kopen en een dag het water op gaan”. De zelfbedieningsovertoom is bestemd voor inwoners van de wijken Vathorst en Rengerswetering met een elektrisch aangedreven boot, tot een maximaal gewicht van 2 ton inclusief bemanning. ,,De inwoners van die wijken kunnen met behulp van een token (pas) gebruik maken van de overtoom. De overtoom is niet bedoeld voor andere booteigenaren. Er komen steeds meer woningen die aan het water gebouwd worden en met een sluis of een overtoom kun je een gebied of een wijk ontsluiten”.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Waterrecreatie Advies BV