Niet alle autobedrijven hebben hun verplichte registratiesysteem op orde. Dat blijkt uit controles die woensdag 29 maart zijn uitgevoerd in de gemeenten Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel. Bij die controles bleek bij geen enkel bedrijf het zogeheten digitaal opkopersregister (DOR) aanwezig te zijn, terwijl zo’n register wel verplicht is. Zo’n register van in- en verkoop van auto’s moet vooral heling, het doorverkopen van gestolen auto’s, voorkomen. Om welke bedrijven het exact gaat die zijn bezocht, wordt niet bekendgemaakt. Er volgen nog geen boetes maar een goed gesprek met de autobedrijven.  In totaal werden tijdens de grootscheepse controle vijf autobedrijven in de gemeente Nijkerk, vier in de gemeente Scherpenzeel en drie in de gemeente Barneveld gecontroleerd. Bij een aantal werd er zelfs illegaal gewoond. De controle in Nijkerk leverde diverse kleinere milieuovertredingen op. Deze neemt de Omgevingsdienst verder in behandeling.
De bedrijven die woensdag zijn gecontroleerd waren niet op voorhand verdacht van strafbare feiten. “We wilden juist een signaal afgeven dat we snappen dat de autobranche kwetsbaar is. Criminelen maken vaak misbruik van die kwetsbaarheid. Om geld wit te wassen maar ook bijvoorbeeld om verborgen ruimtes in auto’s in te bouwen voor het vervoer van gestolen geld of verdovende middelen”, zegt burgemeester Gerard Renkema van Nijkerk in een toelichting. “Iedere ondernemer kan bijdragen aan een veilig ondernemersklimaat in. Door scherp te zijn op mogelijke criminele activiteiten, maar ook door goederen goed te registreren. Hiermee willen we voorkomen dat ondernemers al te gemakkelijk gestolen goederen inkopen en doorverkopen.”

Intensieve aanpak ondermijning

De partijen die woensdag de controle hebben uitgevoerd werken intensief samen bij de aanpak van ondermijning. Criminelen uit de onderwereld maken steeds meer gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Door de vermenging van de onder- met de bovenwereld lijken criminelen soms onaantastbaar te zijn. Door deze ondermijning beïnvloeden criminelen onze samenleving. Om ondermijning aan te pakken werken de verschillende veiligheidspartners samen op de thema’s drugshandel, witwassen, mensenhandel en zorgfraude.

(De foto is van een willekeurig bedrijf. De op de foto getoonde auto’s hebben niets te maken met het artikel)