Terwijl eikenprocessierupsen en plastic korrels sinds enkele jaren door middel van zuigtechnieken uit bomen en van stranden worden verwijderd, is er nu ook voor overmatig stikstof een oplossing: de STIK!-stofzuiger. Zaterdag a.s. wordt deze innovatieve uitvinding gedemonstreerd op De Wiekslag in Hoevelaken.

Onder het motto “niets doen is geen optie” bedachten twee knappe koppen van Att Lura Technics – gevestigd op bedrijventerrein Hoevelaken, de “kväve sugare”. Dit deden zij samen met green tech innovator Kväve Lösningar in het Zweedse Göteborg. Deze laatste partij, een spin-off van de Technische Universiteit van Göteborg, blijft intellectueel eigenaar van gebruikte technologie. Att Luta Technics draagt zorg voor de productie, verkoop en distributie.

Berend Mos en Kees Bosman van Att Lura Technics lieten zich bij hun idee om overmatig stikstof in te gaan zamelen inspireren door Boyan Slat: oprichter en huidige bestuursvoorzitter van de Stichting The Ocean Cleanup. Hoewel zij evenals Boyan Slat liever de bron aanpakken, voorkomen is altijd beter én goedkoper dan genezen, konden zij niet toezien wat voor schade een teveel aan stikstof in en rond natuurgebieden teweeg brengt.

Breed publiek

De STIK!-stofzuiger is zo ontworpen, dat die door een breed publiek kan worden bediend. Dit heeft ook een reden. Berend Mos: “In wezen zouden alle vrijwilligers die jongstleden 18 maart met grijper en vuilniszak op de Landelijke Opschoondag op pad gingen, volgend jaar met de STIK!-stofzuiger in Nature 2000 gebieden aan de slag kunnen”. Kees Bosman vult aan: “Met verlengsnoeren het bos in gaat natuurlijk niet. Daarom werkt de STIK!-stofzuiger op een oplaadbare batterij en zijn de verzamelcontainers kleiner en mobieler geworden omdat deze in bosgebieden worden gebruikt.”

Vrijwilligers

Het ambitieniveau van de beide Veluw naren is groot: ruim 40.000 duizend vrijwilligers deden mee aan de Landelijke Opschoondag. Berend Mos: “als we nu volgend jaar 40.000 STIK!-stofzuigers in Nederland operationeel kunnen krijgen, ben ik een gelukkig man”. “Toch is een Landelijke Stikstofopruimdag heel wat anders dan afval opruimen in buurten, op schoolpleinen, bij sportterreinen, winkelcentra en in de nabije omgeving van fastfood restaurants” meldt Kees Bosman: “Hier gaan we de heide op en de bossen en de duinen in en zullen we met andersoortige vrijwilligers moeten gaan werken om zo’n klus te kunnen klaren. Het zijn de hedendaagse natuurconsumenten waar we ons oog op hebben laten vallen. Diegenen die er wandelen, fietsen, hardlopen, paardrijden en allerlei activiteiten organiseren. Het is juist deze groep die er het meeste belang bij heeft dat deze gebieden niet teloor zullen gaan”.

Subsidie

Die 40.000 STIK!-stofzuigers komen er wel. Att Lura Technics heeft van het Europees Stikstoffonds in Brussel een enorme subsidie gekregen om deze te kunnen laten produceren. Voor de distributie en het beheer en onderhoud zijn de beide heren met verschillende organisaties in gesprek en verwachten dat ze volgend jaar de eerste editie van de Landelijke Stikstofopruimdag kunnen faciliteren. “De grootste uitdaging is het benaderen en enthousiasmeren van voldoende vrijwilligers” aldus Berend Mos.“Jong geleerd is oud gedaan”, zegt Kees Bosman. “In dat kader hebben we voor een botttom-up strategie gekozen om de STIK!-stofzuiger en de Landelijke Stikstofopruimdag te vermarkten. We richten ons daarom op scholen in het basis- en middelbaar onderwijs. Met hen hebben we een enorm bereik en via hen bereiken we hun ouders en hun grootouders”.

Aftrap

In het eerste weekend van april zal in meerdere gemeenten in en nabij de Veluwe de Landelijke Stikstofopruimdag worden afgetrapt. De Gemeente Nijkerk heeft de primeur met de presentatie van de STIK!-stofzuiger in het centrum van Hoevelaken waarbij een bekende Nederlander het apparaat komt demonstreren. Over wie die bekende Nederlander is willen Berend Mos en Kees Bosman niets loslaten. “Het moet een feestelijk begin zijn van een lange aanloop naar de Landelijke Stikstofopruimdag die over een jaar voor het eerst in Nederland zal worden gehouden”, zegt Berend Mos. Vanuit het buitenland is er veel belangstelling voor deze Nederlands/Zweedse-vinding en om er ook een landelijke dag aan te wijden. Kijk op www.aanpakstikstof.nl voor meer informatie. Vrijwilligers kunnen zich op deze website ook aanmelden. Aftrap campagne: pop-up-store Landelijke Stikstofopruimdag – De Wiekslag 1 Hoevelaken (voormalige fietsenwinkel) – zaterdag a.s. van 10.00 – 12.00 uur.