ABZ Diervoeding heeft de fabriek in Stroobos (Friesland) voorzien van een vierde perslijn voor rundvee- en schapenvoeders. Hiermee wordt de groei in afzet en de toegenomen behoefte aan maatwerkvoeders ingevuld.

Groei in klanten en afzet mengvoeders

ABZ Diervoeding en Sikma Veevoeders zijn in 2014 samen verder gegaan als specialist in maatwerkvoeders voor de rundvee- en schapenhouderij in Noord Nederland. Vanaf dat moment is er elk jaar een groei in leden/afnemers en in totale afzet mengvoeders gerealiseerd. De afzet mengvoeders steeg van ongeveer 55.000 ton in 2014 naar ruim 90.000 ton in 2019. De noordelijke provincies zijn uitermate geschikt voor de melkvee- en schapenhouderij. De fabriek in Stroobos is centraal gelegen in het noordelijke veehouderij gebied en door de ligging aan het Prinses Margrietkanaal worden de grondstoffen efficiënt per binnenvaartschip aangevoerd.

Specialist in maatwerkvoeders en advies

ABZ Diervoeding heeft in haar advisering het belang van de ondernemer en zijn/haar dieren als uitgangspunt. Per bedrijf wordt op basis van de doelstelling en de bedrijfsspecifieke situatie maatwerkadvies uitgebracht. Op basis van de beschikbare ruwvoeders en eventuele hoogwaardige reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie wordt met een maatwerkvoeder voor elke diersoort het rantsoen compleet gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke melkstromen waar voor geproduceerd wordt. ABZ Diervoeding levert zowel reguliere, non GMO, VLOG en EU28 voeders. Het uitgangspunt is niet de hoeveelheid mengvoeders die wordt geleverd, maar het rendement van de veehouder en de gezondheid van de dieren. Het bedrijf kent korte lijnen. Het rundveeteam Noord beschikt, naast eigen productie en expeditie vanuit Stroobos, over regionale medewerkers voor de afdeling Nutritie en Front Office om korte lijnen te waarborgen.

Modernste perslijn van Europa staat op de grens Friesland/Groningen

In de fabriek in Stroobos is naast de drie bestaande perslijnen een vierde, extra perslijn gerealiseerd. Deze perslijn is voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van voorbehandelen, persen, koelen en nabehandelen van voeders. Hierbij zijn verschillende technieken en machines gecombineerd die binnen de vijf fabrieken van ABZ Diervoeding ook ingezet worden. De configuratie van de lijn in combinatie met de procesautomatisering maakt dat de lijn voorop loopt in flexibiliteit en prestaties. De lijn is in staat snel te wisselen tussen productsoorten en kan van een brede variatie aan grondstoffenpatronen een harde, smakelijke korrel persen met weinig breuk en stofvorming. Tenslotte is de energiebehoefte per ton geproduceerd diervoeder lager dan bestaande perslijnen. De nieuwe lijn speelt in op een veranderende behoefte bij veehouders. Om goed in te spelen op de nieuwe regelgeving die op de veehouderij af komt, is het van belang een grotere diversiteit aan grondstoffen en additieven in de voeders te kunnen verwerken en meer maatwerkoplossingen te kunnen bieden.