In het kader van ‘Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid’ geeft Amarch (Amateur archeologie- en historieclub Hoevelaken) in samenwerking met Sigma een gratis lezing op vrijdagavond 21 februari  om 19.30 uur in De Kopperhof (Sportweg 25) over markante plaatsen en gebeurtenissen van de oorlog in Hoevelaken.

Spreker is Patrick Burgers van Amarch: “Sinds de bevrijding van Hoevelaken, 75 jaar geleden, is er veel veranderd in het dorp. Veel van de sporen uit de tweede wereldoorlog zijn inmiddels verdwenen. Waar vonden die beschietingen plaats, waar stonden die bunkers en versperringen precies, welke boerderijen worden de verslagen genoemd? Kortom: Wat was waar?”

Tijdens de lezing zijn er gedetailleerde luchtfoto’s uit 1945 van het dorp te bezichtigen. Daarop kunnen de bezoekers toevoegingen en aanwijzingen geven, zoals namen van boerderijen en huizen, toenmalige bewoners, of verhalen uit overleveringen op papier zetten. Burgers: “ Amarch wil dat graag toevoegen aan de geschiedschrijving van Hoevelaken en dat met de gemeenschap delen. Tijdens de lezing laat ik zien hoe archiefgegevens en oude kaarten met moderne satellietbeelden worden gecombineerd om precieze locaties weer te geven in het heden.”

Burgers vervolgt: “Er veel te vertellen, maar er is ook heel veel toe te voegen. Daarom willen we het publiek graag laten bijdragen in wetenswaardigheden over de oorlog in Hoevelaken. We hebben een selectie  aan onderwerpen gemaakt. Een moeilijke keuze want veel is interessant. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de wegversperringen, loopgraven en tankgrachten, een afvaldump, de Steenenbrug,  Vinkenhoef, en.. de vijf bunkers. Er zijn nieuwe wetenswaardigheden maar ook nieuwe raadsels die we aan de bezoekers willen voorleggen!”

Aanvang van de lezing is 19.30, zaal open vanaf 19.00uur. Locatie: De Kopperhof, Sportweg 25 te Hoevelaken. Toegang is gratis, reservering is gewenst via amarch@xs4all.nl of Sigma 033 -2462193.

Tekst Gerrit Steen