Stichting Leergeld Nijkerk is op zoek naar scholen die aan de slag willen met een lesprogramma over armoede. Het gratis pakket ‘aan de slag met armoede’ is speciaal bestemd voor de groepen 7 en 8. Het pakket bestaat uit een werkboekje voor elke leerling, een uitgebreide digitale handleiding voor de leerkracht en een informatiebrief voor ouders. Het werkboekje met cijfers en weetjes geeft kinderen inzicht in het fenomeen armoede. Wat de oorzaken en gevolgen zijn van opgroeien in armoede en hoe je elkaar kunt helpen. Leergeld Nijkerk wil minimaal 5 basisscholen in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken interesseren om de komende weken aan de slag te gaan met het lesprogramma.

Inzicht belangrijk

Cijfers geven aan dat in elke schoolklas 2 à 3 kinderen in armoede opgroeien. Dit betekent concreet dat er niet voldoende geld is om zo’n kind mee te laten doen met zijn of haar leeftijdsgenoten. Leergeld Nijkerk is van mening dat het belangrijk is dat ook de opkomende generatie inzicht krijgt in (de omvang en de consequenties van) kinderarmoede in Nederland. En wat men er zelf aan zou kunnen doen. Naast het werkboekje hoort bij het lesprogramma het digitale platform www.aandeslagmetarmoede.nl met interactieve oefeningen en interviews met kinderen, voetballer Memphis Depay en rapper Akwasi. Ook is er verdiepende informatie te vinden en verwijzingen naar hulpinstanties voor ouders van leerlingen.

Aanvragen

Scholen die interesse hebben in het lesprogramma kunnen een email sturen naar aanvraag@leergeldnijkerk.nl. Leergeld Nijkerk stuurt dan een link om het lesprogramma te bestellen. De materialen zijn gratis te bestellen, er worden alleen verzendkosten berekend. Meer informatie over Leergeld Nijkerk is te vinden via www.leergeldnijkerk.nl.

Foto Marcelle Warringa