Als je naar de erelijst van Therese Klompenhouwer kijkt, verwacht je een ‘vrouw op leeftijd’. Toch is de Nijkerkse koningin van het biljarten pas 36 en, helaas voor haar concurrenten, nog lang niet klaar met de sport. Komend weekend wordt in Mariënberg (Overijssel) het NK Driebanden Groot voor vrouwen gehouden. Therese Klompenhouwer mocht al elf keer de hoogste trede beklimmen van het NK-podium. Een gesprek met de viervoudig wereld-, zevenvoudig Europees- en  regerend Nederlands kampioen. ,,Ik kan dit weekend alleen maar verliezen.”

Paul Nolens

Wanneer ben je begonnen met biljarten?

Ik ben begonnen met biljarten toen ik een jaar of acht was. Mijn ouders hadden destijds een biljartzaak en zo ben ik er ook mee in aanraking gekomen.

Wat vonden je leeftijdsgenoten van jouw hobby?

Geen idee, om eerlijk te zijn. Iedereen wist dat biljarten in mijn familie zat en vonden het daarom waarschijnlijk logisch dat ik ook ging biljarten. Ik speelde op zaterdagmiddag biljart, waar mijn leeftijdsgenoten waarschijnlijk buiten speelden.  

Wanneer kwam je erachter dat je beter was dan ‘normaal’?

Ik ben begonnen met libre, dat is het vrijspel. Daar groeide mijn niveau al vrij snel en kreeg ik ook vrij snel training van verschillende trainers, ook vanuit de KNBB (Nedelandse biljartbond red.). Op mijn negentiende ben ik overgestapt naar het driebanden, omdat ik regelmatig met mijn broer Jarno trainde, die op dat moment Eredivisie Driebanden speelde. Hij heeft er voor gezorgd dat ik in Rotterdam bij een damesteam wat wedstrijden kon spelen. Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb best hard moeten werken om mijn niveau omhoog te brengen, het ging niet vanzelf. Door hard werken en veel trainen, kwam ik erachter dat ik hierin best goed zou kunnen worden. Ik speelde in 2005 mijn eerste EK en dat won ik meteen.

Hoeveel uur per week train je?

Trainen doe ik niet extreem veel meer. Ik ben wel 32 uur per week, minimaal, met biljarten bezig, maar daar zitten ook wedstrijden bij en trainingen die ik geef. Ik probeer 10 uur per week alleen te trainen, en daarbij nog wat oefenwedstrijden te spelen.

Hoe ziet een training eruit?…

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl