Hoevelaken en Advendo hebben een onderlinge historie die tot 35 jaar terug gaat. In die jaren hebben beide teams heroïsche wedstrijden tegen elkaar gespeeld, waarvan er enkele nog diep in het geheugen gegrift staan. Bijvoorbeeld de tweeluik in de nacompetitie in 2014. Hoevelaken krijgt in Ederveen alle hoeken van het veld te zien en mag blij zijn dat het bij een 4-1 nederlaag blijft. De return in Hoevelaken wordt memorabel. Noodgedwongen moet Hoevelaken vijf A-junioren inpassen, maar in de reguliere speeltijd haalt Hoevelaken een verlenging uit de strijd (5-2), waarin het wint met 7-2.

Een legendarische wedstrijd van nog verder terug stamt uit 1985. Op 7 april van dat jaar kan Advendo aan de – toen nog – Sportweg kampioen worden, maar staat in de slotfase met 2-1 achter. In de laatste seconde speelt Eric Vos de bal terug op doelman Henk van Zoeren, maar dat gaat dermate onzorgvuldig dat de bal buiten bereik van de doelman over de doellijn rolt. Nog voor het passeren van de doellijn blaast de scheidsrechter af (“Tijd is tijd”) en zijn alle Ederveense poppen – en dat zijn er nogal wat – aan het dansen. De scheidsrechter wordt opgewacht en gaat zelfs tegen de vlakte.

Het is zaterdag 7 december 2019, de laatste competitieronde waarin Hoevelaken en Advendo opnieuw tegenover elkaar staan. Deze wedstrijd zal men zich 34 jaar later niet meer herinneren, maar begon voor de betrokkenen weer op 7 april 1985. Advendo-aanhanger Hendrik van Grootheest, één van de belagers die uiteindelijk het dorp in moest vluchten, en Hoevelaken doelman Henk van Zoeren troffen elkaar in het clubhuis. “Ik heb hem eigenlijk alleen maar een beetje opgevangen”, zegt Van Grootheest. Maar uiteindelijk heeft hij lang last gehad van het voorval. “Ik mocht vier jaar niet voetballen en een jaar na het incident kwam de politie nog bij me aan de deur. Moest ik opnieuw een verklaring afleggen”.

In het wedstrijdverslag over de voorlaatste competitiewedstrijd van 2019 is voldoende ruimte voor bovenstaand stukje geschiedenis. Van de wedstrijd van vandaag moet het nieuws niet komen. Na klungelig balverlies op het middenveld komt Advendo na 24 minuten spelen op een 0-1 voorsprong. Hoevelaken kan daar pas in de voorlaatste minuut van de eerste helft iets tegenover stellen, al leidt dat niet tot een treffer. Na een goede doorbraak speelt Patrick Kloppenburg de bal op maat naar Coen Bos. De balkunstenaar schiet de bal goed in, maar met een reflex weet de doelman van Advendo onheil voor zijn ploeg te voorkomen.

Ook de volgende kans voor Hoevelaken is voor Coen Bos. Vier minuten na de hervatting wordt hij met een knappe pass aangespeeld door gelegenheidsaanvoerder Jordy Neeft – Pascal de Jong stond geblesseerd tussen het publiek – maar bij zijn inzet mikt hij op de lat.

De doelpoging is wel een startsein voor een veel aanvallender Hoevelaken dan in de eerste helft. Vooral met de inbreng van Daniel Bezembinder na een uur spelen komt er meer gevaar. Hoevelaken krijgt mogelijkheden en kansjes, maar komt uiteindelijk op gelijke hoogte door een strafschop. Bij de aanwezigheid van een VAR zou er zeker naar deze strafschop zijn gekeken, maar daaraan heeft Fabian Bezembinder geen boodschap. Vol overtuiging schiet hij de bal in de touwen, waarmee hij het eerder genoemde balverlies, die tot de openingstreffer van de wedstrijd leidt, weer recht trekt.

Hoevelaken gaat op weg naar meer en krijgt daarvoor van de scheidsrechter van dienst maar liefst twaalf minuten extra. Die minuten blijken aan Hoevelaken niet besteed. Ook mag het doelman Gijs Leebeek dankbaar zijn, die Hoevelaken met reddingen in de eerste minuut van zowel in de eerste – als de tweede helft op de been houdt en in de slotminuut nog het punt voor Hoevelaken veilig stelt. Hoevelaken verliest weliswaar niet, maar komt na het gelijke spel tegen Blauw-Geel en de nederlaag tegen VVOP ook niet langs laagvlieger Advendo ’57: 1-1.

Komende woensdag, 11 december 2019, speelt de ploeg van Harry Oussoren een wedstrijd in het bekertoernooi. In de tweede ronde van de knock-out fase komt Swift uit Swifterbant naar Hoevelaken om de bekerdegens met Hoevelaken te kruisen. Drie dagen later wordt de episode voor de winterstop afgesloten in Wageningen tegen SKV.

Opstelling: Gijs Leebeek; Edwin Duijst, Olaf de Rijk, Joost van den Heuvel, Jordy Neeft; Robin Elverding, Ludo Horst, Jeffrey Huisman; Coen Bos, Fabian Bezembinder, Patrick Kloppenburg (61. Daniel Bezembinder).

Scoreverloop: 24. Advendo 0-1; 75. Fabian Bezembinder 1-1.

De Haen ‘Man van de Wedstrijd’: Gijs Leebeek