De gemeente Nijkerk gaat het huidige hondenbeleid actualiseren. Nog vóór de zomer wordt een voorstel hiertoe ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Dat stelt de gemeente Nijkerk in antwoord op vragen van raadslid Ries van Elteren (DLP). Bij het actualiseren van het hondenbeleid worden de resultaten uit een enquête meegenomen. Ook bereidt de gemeente het beleid samen met hondenbezitters en niet-hondenbezitters voor. De gemeente doet dit door betrokken inwoners en deskundigen uit te nodigen om deel te nemen in een panel voor het hondenbeleid.
Ries van Elteren had de volgende vragen gesteld:
1. Bent u op de hoogte van de steeds toenemende ergernis die veroorzaakt wordt door hondenpoep?
Gemeente Nijkerk: We zijn op de hoogte van de ergernis die veroorzaakt wordt door hondenpoep. Dit blijkt ook uit de uitkomsten van de enquête en meldingen openbare ruimte die we ontvangen. Onze indruk is dat deze ergernis gelijk is aan voorgaande jaren.
2. Als er al veel poep ligt, stimuleert dit niet tot opruimen van de poep van een eigen hond. Bent u het met ons eens dat het vaker schoonmaken van de honden uitlaatgebieden leidt tot een
positiever gedrag van hondenbezitters? Zo ja, bent u bereid de uitlaatstroken vaker schoon te laten maken?
Gemeente Nijkerk: Op de honden-uitlaatstroken hebben hondenbezitters geen verplichting om de poep op te ruimen. Op dit moment maakt de gemeente deze stroken één keer per week schoon. Wij denken dat dit voldoende is en werken dit verder uit in de actualisatie van het hondenbeleid.
3. Klopt het dat er niet of weinig gehandhaafd wordt tegen hondenbezitters die de poep niet opruimen? Zo ja, bent u dan bereid vaker te gaan handhaven?
Gemeente Nijkerk: Naast controle op naleving van deze regels heeft de handhavende dienst nog andere urgente(re) taken. Het afgelopen jaar heeft bijvoorbeeld ook nadruk gelegen op de naleving
van regels die zijn ingesteld ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. We nemen handhaving als een aandachtpunt mee bij het actualiseren van het hondenbeleid.
4. Bent u het met ons eens dat er te weinig bordjes staan op plaatsen waar honden vaak worden uitgelaten? Zo ja, bent u dan bereid om meer bordjes neer te zetten op plaatsen waar veel honden worden uitgelaten?
Gemeente Nijkerk: Het klopt dat de aanduiding voor honden-uitlaatstroken soms onduidelijk is aangegeven. In het kader van de actualisatie van het hondenbeleid zoeken we een oplossing voor dit dilemma. Het kan een keuze zijn om meer bordjes te plaatsen. Het alternatief is om juist te gaan voor meer eenvoud: algemene opruimplicht, minder bordjes en een aantal (omheinde) hondenlosloopgebieden. Met als effect dat het duidelijker is waar welke regels gelden.
5. Om de overlast van hondenpoep te verminderen kan ook worden gedacht aan het plaatsen van meer afvalbakken, de zogenaamde depodogs (liefst met zakjes erbij) op plaatsen waar honden veel worden uitgelaten. Bent u bereid op korte termijn meer depodogs te plaatsen op veel gebruikte uitlaatplekken?
Gemeente Nijkerk: De behoefte voor extra afvalbakken is bij ons bekend. Een optie kan zijn om bij omheinde losloopgebieden een zogenaamde depodog te plaatsen. Dit werken we verder uit in de actualisatie van het hondenbeleid.
6. Omdat er hondenbezitters zijn die ervan uitgaan dat de gemeente de poep moet opruimen omdat ze hondenbelasting betalen zou het goed zijn dat u deze mensen via een brief, of op
een andere manier te kennen geeft dat deze verplichting er wel degelijk is. Bent u bereid hierin actie te ondernemen?
Gemeente Nijkerk: Op dit moment informeren we inwoners via onze website. Na besluitvorming informeren we hondenbezitters over het geactualiseerde beleid.
7. Kunt u aangeven of en zo ja, welke (andere) maatregelen het college gaat nemen om de overlast van hondenpoep tegen te gaan?
Gemeente Nijkerk: Op dit moment onderzoeken we welke maatregelen haalbaar zijn en waar de accenten voor het actualiseerde hondenbeleid liggen. U kunt ons voorstel voor de zomer verwachten.