Net onder Stavoren, bij de Roode Klif, begon op zaterdagmorgen 6 juli de 5e editie van de Frysman, een lange afstand triathlon bestaande uit 3,8 km zwemmen in het IJsselmeer, 180 km fietsen door het Gaasterland en 42,2 km lopen. Onder de uiteindelijk 175 gestarte deelnemers twee Nijkerkers (lid van triathlonafdeling van de AVN), te weten de 34 jarige Evert-Jan van Dasselaar en de 61 jarige Han van Nieuwenhuizen.

Evert-Jan, rechts op de foto was na zijn succesvolle debuut vorig jaar op de (zeer warme) Ironman Maastricht nu gebrand om de hele binnen de tijd van 10 uur te volbrengen. En dat is gelukt, hoewel de weersomstandigheden in Friesland niet echt heel gunstig waren.

Het begon om 07:00 uur ’s morgens, er woei een flinke wind die het zwemwater veranderde in een flink golfslagbad. Voor veel atleten was dat een behoorlijke worsteling en snelle tijden waren dan ook niet te verwachten. Evert-Jan was na 1 uur 16 minuten weer op de kant en Han deed er 1uur 39 minuten over. Al met al had dit al veel krachten gekost.
Het fietsen bestond uit vier rondjes van 45 km door het Gaasterland. Onderweg niet veel publiek, maar wel veel aanmoedigingen van de vrijwilligers (heldenhelpers genoemd bij de Frysman) op de verzorgingsposten en de kruispunten.  

Uiteraard was er het nodige publiek mee afgereisd naar het Noorden, bestaande uit familie en clubgenoten van de AVN. Evert-Jan had een strak tempo en leverde een toptijd op bij het fietsen, 5 uur en 6 minuten. Han deed er 50 minuten langer over, 5 uur en 56 minuten.

Dan zijn er twee onderdelen volbracht en volgt nog de marathon. Deze 42 km was verdeeld over 6 rondjes van 7 km, met daarbij behoorlijk wat vals plat en aan het eind van het rondje een lastige “klim” naar de Roode Klif. Evert-Jan kreeg het de laatste twee ronden naar eigen zeggen wel moeilijk, maar in een prachtige marathontijd van 3 uur 23 minuten beeindigde hij deze Frysman in een totaaltijd van 9uur 52 minuten en 34 seconden, goed voor een 9e plaats overall, een prachtige prestatie. Zowel Evert-Jan als zijn trainer/coach Mathijm Wassink waren daar zeer tevreden over. Han van Nieuwenhuizen liep de marathon in 4 uur 34 minuten en eindigde als 95e in een totaaltijd van 12 uur 12 minuten en 12 seconden.  Ook Han kreeg, net als alle andere deelnemers de mooie woorden “do bist in Frysman” te horen. Daarmee beëindigde hij zijn 10e hele triathlon, precies 30 jaar na zijn eerste in Almere. Mooie prestatie van beide heren daar in Friesland.

Foto: Jos Vreeswijk