Waarom verlaat iemand familie, huis en haard om in een vreemd land een nieuw leven te beginnen? Op maandag 2 maart geven we het woord aan Ahmad al Haj, gevlucht uit Syrië, om zijn persoonlijk verhaal te vertellen. Deze kans op een bijzondere ontmoeting wordt georganiseerd door Stichting VluchtelingenWerk in samenwerking met Hulpdienst Hoevelaken, Sigma, Protestantse Gemeente De Eshof en het Pauluscentrum. Het is onderdeel van het project ‘Bekend Maakt Bemind’ van Stichting Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Plaats: De Eshof, De Veenslag 16. Tijd: 20.00 uur. De toegang is vrij.

Vergeleken met Nijkerk telt het dorp Hoevelaken maar een klein aantal statushouders. Het zijn alleenstaanden, echtparen of gezinnen met kinderen uit diverse landen. Soms is er een hartelijk contact met buurtgenoten, soms blijft het bij een welwillende afstandelijke houding of onbegrip. Een nieuw leven opbouwen in een vreemd land kost veel energie, omdat er cultuurverschillen en taalbarrières zijn. Dorpsgenoten kunnen daarbij van grote betekenis zijn. Eén van de taken van VluchtelingenWerk Nijkerk is om voor meer begrip te zorgen voor nieuwkomers in onze samenleving. Het project ‘Bekend Maakt Bemind’ draagt hieraan bij. Het wordt een boeiende avond, waarin een vluchteling – vergezeld van een voorlichter van VluchtelingenWerk – zijn verhaal komt vertellen en met u in gesprek gaat.

BETER BEGRIP

In de media en in discussies gaat het vaak over wat de komst van vluchtelingen voor ons – Nederlanders – betekent. Verhalen van mensen die zelf gevlucht zijn en hun redenen voor het nemen van deze cruciale beslissing, horen we een stuk minder. Terwijl begrip juist dáár begint. Hier slaat het project ‘Bekend Maakt Bemind’ nu al ruim twee jaar een brug. Het laat ons realiseren dat vluchtelingen mensen zijn, net als jij en ik, met vergelijkbare ambities en dezelfde dromen over de toekomst.

VERVOLG

Bedoeling van de avond is te zorgen voor meer draagvlak en openheid. Wie daarnaast interesse heeft in contact of hulp kan zich aanmelden voor een vervolg-overleg. Het zal dan gaan over mogelijke ondersteuning van in Hoevelaken gevestigde vluchtelingen bij de opbouw van hun nieuwe leven. De hulporganisaties uit Hoevelaken en Nijkerk hebben daar ervaring mee en zijn op deze avond aanwezig.

Tekst: Gerrit Steen