We zijn weer terug bij Singel 30 in de serie Bij ons in de Binnestad, waar journaliste Maranke Pater eerder een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de Stad Nijkerk en drukkerij Van de Ridder over bracht. In ditzelfde pand werd namelijk ook een start gemaakt met Radio Nijkerk, de lokale omroep van de stad.

PLANNEN Richard Hop, Bert van Breda en Lex Harding lanceerden op 19 januari 1991 de plannen voor de lokale omroep Radio Nijkerk bij de gemeente. Van Breda: ,,Ik heb het plan ingediend bij de gemeente samen met Richard Hop. Lex hielp ons vanaf de zijlijn. Het was de bedoeling vanaf het begin dat als de zender in de ether zou komen we  gelijk 24 uur zouden gaan uitzenden. De stichting Lokale omroep Nijkerk was toen al een tijd bezig met de ziekenomroep om een lokale zender op te richten. We zijn samen in zee gegaan met de stichting Gambling Radio van Richard Hop.” De gemeente gaf een eenmalige subsidie van 5000 gulden. Er werden een aantal acties ondernomen om de zender van start te kunnen laten gaan. Van Breda: ,,Van den Tweel gaf ons elk jaar 5000 gulden.”

Het was de bedoeling vanaf het begin dat als de zender in de ether zou komen we gelijk 24 uur zouden gaan uitzenden

RADIO STAD NIJKERK Een gratis studioruimte werd gevonden bij drukkerij Van de Ridder. In het begin heette de lokale omroep Radio Stad Nijkerk omdat de krant nog een dikke vinger in de pap had. Lex Harding: ,,De studio kon geen betere plek hebben dan middenin de stad Nijkerk en in hetzelfde gebouw als de lokale krant. We hebben Omroep Nijkerk opgericht omdat het kon. Overal in het land werden lokale omroepen opgericht op dat moment. Je moet je realiseren dat tot die tijd de radio een gesloten bastion was van de publieke omroep. De lokale omroep is ook onderdeel van de publieke omroep, maar kon zo geschakeld worden dat de radiouitzendingen op de ether te horen waren. Toen dit eenmaal mogelijk was, schoten ze als paddenstoelen uit de grond.”

De heren noemen de omroep van toen ‘liefdewerk oud papier’, een zender die uit hobbyisme is geboren. Harding: ,,We hadden wel te maken met bepaalde formaliteiten. Zo moesten we aan de reclameregels voldoen en een programmaraad samenstellen die vertegenwoordigd werd door inwoners van de samenleving. Ik heb er zelfs oud-schoolmeester Schaak voor gevraagd.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl 
Foto’s Archief Ewoud Benschop