,,Poeh, geen idee hoe mijn interesse in wolven is ontstaan. Maar het is een interessante diersoort en ook een heftig dossier met heel veel meningen die vaak weinig gebaseerd zijn op kennis. Juist dat motiveert mij om aan de slag te gaan met dit dossier en wat meer kennis in de discussies te krijgen.” Aan het woord is Glenn Lelieveld (31), die we rustig dé wolvenexpert van Nederland mogen noemen.

Lelieveld is coördinator wolvenmeldpunt bij de Zoogdiervereniging, met een kantoor in Nijmegen. Hij coördineert het onderzoek naar wolven. ,,Ik stuur het team aan dat samen met tientallen vrijwilligers en boswachters in het veld op zoek gaat naar sporen van wolven. We hangen camera’s op om wolven in beeld te krijgen. Hierdoor weten wij welke wolven waar ongeveer verblijven.”

Recent nog werd door middel van camerabeelden duidelijk dat de wolf niet alleen op de Noord-Veluwe voorkomt, maar ook rondloopt, of heeft rondgelopen, op grondgebied van de gemeente Ede. Een onderzoek van het Ministerie van Landbouw laat zien dat ongeveer de helft van de Nederlanders wel eens een wolf tegen wil komen in het bos. De kans daarop is niet groot, want de wolf gaat de mens als het even kan uit de weg.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl