Pilot project Taskforce Evenwichtige Bosrecreatie
Geïnspireerd door het “winkelen op afspraak” zijn Nederlandse landschapsbeheerders om: met tijdslotwandelen moet de toenemende druk op natuurgebieden drastisch afnemen. Met files bij de Posbank, de Hoge Vuursche, uitpuilende parkeerplaatsen en hutje mutje achter elkaar de bossen in wordt Nederland ook in het 2e coronajaar weer geconfronteerd met de gevolgen van piekbelastingen in de onbebouwde leefomgeving. Als alternatief voor ander vermaak zoals winkelen, sporten, bezoek aan bioscoop, dierentuin, museum en pretpark is een bezoek aan de schaarse natuur wederom de topattractie van het jaar. En dan is de lente nog maar net begonnen.

BOSSEN OVERVOL Alle grote landschapsbeheerders maken zich grote zorgen. Het wild wordt vaak – en niet alleen door loslopende honden – verstoord, afval blijft achter, zeldzame planten vertrapt, bospaden kapot gereden door mountainbikers en over het wildpoepen nog maar te zwijgen. Het is niet meer dan logisch dat boswachters het schijt zat zijn. Maar ook wandelaars en fietsers storen zich steeds meer aan de overvolle bossen. Daarom is begin 2021 de Taskforce Evenwichtige Bosrecreatie opgericht waarin landschapsbeheerders, gemeenten, natuurorganisaties en consumentenorganisaties zich hebben verenigd.

WANDELEN OP AFSPRAAK Eén van de opdrachten van de Taskforce was om met suggesties te komen die op korte termijn de druk op bepaalde bos- en natuurgebieden te laten dalen. Naast het invoeren van betaald parkeren, entree heffen zoals ook al op Park De Hoge Veluwe wordt gedaan, het opvoeren van surveillance door zowel vrijwilligers als groene BOA’s en het plaatsen van openbare toiletten, werd unaniem besloten om zo snel mogelijk met “wandelen op afspraak” te starten.

PILOT IN HOEVELAKEN Koos Gloudemans – lid van de Taskforce Evenwichtige Bosrecreatie en als vrijwilliger actief bij Natuurmonumenten – zegt er dit over: “Per de eerste van april beginnen we met vijf pilots in Gelderland om het wandelen op afspraak te gaan testen. Op de website www.wandelenopafspraak.nl staan vijf wandelgebieden waaruit je een keuze kunt maken. Het Hoevelakense Bos dat ook veel bezoekers uit Nijkerk en Vathorst trekt, is één van de pilot-wandelgebieden. Heel bewust is voor dit relatief kleine wandelgebied gekozen vanwege de specifieke ligging en de plannen om het bos uit te breiden. Vanwege de beperkte geografische omvang kun je daarom ook maar een kort tijdslot inboeken. In de bosgebieden van Montferland nabij de grens met Duitsland dat qua oppervlak veel en veel groter is, bestaat een tijdsslot uit 90 minuten. In alle vijf de pilotgebieden dient elke bezoeker vanaf 12 jaar van te voren een tijdslot te boeken. Indien een hond of meerdere honden een bezoeker vergezellen, kan dat bij de boeking worden aangegeven. Per email wordt het tijdslot vervolgens bevestigd. In een pilot-wandelgebied wordt bij de toegangswegen en -paden met een speciaal bordje duidelijk gemaakt dat het om een tijdslot-wandelgebied gaat.”

CONTROLE EN HANDHAVING Gloudemans vervolgt verder: “in het specifieke geval van het Hoevelakense Bos is er één uitzondering gemaakt. Fietsers die door het Hoevelakense Bos fietsen kunnen dit doen zonder tijdslot. Omdat er ook een klompenpad door het Hoevelakense Bos loopt, zal de Taskforce er nog zorg voor dragen dat bij de start van het Laaksepad op de Brink in Hoevelaken duidelijke aanwijzingen komen. In de regionale media maar ook op de websites van de deelnemende partijen aan de Taskforce Evenwichtige Bosrecreatie, zal meer informatie verschijnen over “wandelen op afspraak”. Ja, want bekend maakt bemind. Het goede nieuws is – omdat het om een pilot gaat – dat bezoekers zonder een geldig tijdslot voorlopig geen boete krijgen. Wel kunnen tijdslot-stewards in de vijf pilot-wandelgebieden vanaf april wandelaars naar hun boeking vragen. De vijf pilots lopen tot eind mei 2021 waarna een evaluatie gaat plaatsvinden.

Bron: Gerrit Steen