Als een donderslag bij heldere hemel zette de Volksuniversiteit op 24 maart dit bericht op Facebook: ,,Helaas sluit de Volksuniversiteit Hoevelaken (VU-Hlkn) de deuren vanaf 1 juli 2019. Dit komt door het teruglopend aantal cursisten met als consequentie een negatief financieel resultaat. Wij bedanken iedereen die heeft deelgenomen aan de activiteiten van de VU-Hlkn.” In het AD/Amersfoortse Courant van 4 april geeft bestuurslid Caroline Blom een toelichting. ,,Het bestuur heeft tevergeefs samenwerking gezocht met andere organisaties en potentiële medehuurders.

VU Hoevelaken huurt haar onderkomen van de gemeente. Enkele jaren geleden vatte de gemeente het plan op om marktconforme huurprijzen te vragen, dat zou onze huur verdriedubbelen. Gelukkig heeft de gemeente dat niet doorgezet, anders hadden we toen al moeten stoppen. De gemeente heeft ons goed behandeld, niettemin betalen we een fors bedrag aan vaste lasten.” Ook hoopte de VU Hoevelaken in het vernieuwde Dorpshuis in te trekken, er is echter nog geen zicht op een concrete invulling en tijdstip. Het gemiddelde aantal cursisten van 250 per seizoen zakte de laatste jaren naar 180. Caroline zegt dat ze nooit goed hebben kunnen achterhalen waar dat aan ligt. ,,We merkten wel dat de gemiddelde leeftijd steeg. Jonge mensen halen hun informatie van internet en blijven weg.”  

Voor de maatschappelijk betrokken onderneemster Nina van Arum was dit aanleiding om Caroline Blom en de betrokken wethouder Nadya Aboyaakoub wat praktische vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen zoals: Om welk bedrag gaat dit dan per maand, inclusief lasten? Als ik als ondernemer een bericht ‘Gezocht vijf bedrijven die een x bedrag per jaar sponsoren’ zou lezen, was mijn oog op een dergelijk bericht gevallen. Naar mijn idee is de VU-Hlkn niet meegegaan in de manier waarop mensen van nu een beslissing nemen of getriggerd worden naar iets te komen. Wanneer een kookworkshop gegeven zou worden in de BSO-tijd en ik zou hiervoor moeten betalen, dan zou ik het direct doen, ook een kunstworkshop of toneelles. Nina vraagt zich ook af of weleens onderzoek gedaan is aan welke activiteiten behoefte is. ,,Wellicht zijn bovenstaande zaken al voorbijgekomen in vergaderingen, overleggen en redpogingen. Maar initiatieven die sociale cohesie in een dorp bevorderen kunnen niet zomaar sneuvelen zegt mijn gevoel.” Tijd voor de oprichting van de werkgroep Volksuniversiteit Hoevelaken 2.0 dames!

Theo Zuurman – De Stad Nijkerk
Foto: Fabian Boot