Vrijdag 25 november heeft wethouder Audrey Rohen de vlag gehesen bij het stadhuis van Nijkerk ‘Stop geweld tegen Vrouwen’  in het kader van de internationale campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Nijkerk doet ook mee met de campagne. Naast het wapperen van de vlag kleurt ook de fontein op de Frieswijkstraat oranje. “Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Dat is onacceptabel. We willen mensen bewust maken van de ernst van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom ondersteunen we de campagne Orange the World van harte”, aldus wethouder Rohen.

 

Thema 2022: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen
De internationale dag tegen geweld tegen vrouwen is een idee van de Verenigde Naties. Op deze dag start ook de jaarlijkse campagne Orange the World. De campagne duurt tot 10 december. In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. Wethouder Rohen: “De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn heel belangrijk. Wat wij willen bereiken is het voorkomen van dit geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden.”

Ook mannen en jongens betrekken
Wethouder Rohen: “Het is vooral belangrijk niet alleen vrouwen en meisjes te betrekken, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens. Juist zij kunnen het verschil maken. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.”

Actie: Ik ben #medestander
De campagne Orange the World nodigt iedereen uit medestander te worden in de strijd tegen geweld en een belofte te ondertekenen op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Medestanders krijgen een speciale nieuwsbrief. Hierin staan tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.

Oranje verlichting

Het oranje uitlichten van een gebouw of ander object door overheden is een vast onderdeel van Orange the World. Tijdens eerdere campagnes kleurden bijvoorbeeld Times Square, de Niagara watervallen en de Brandenburger Tor al oranje.

Meer informatie: www.orangetheworld.nl.

Foto’s Kees van den Heuvel