Inwoners van Nijkerkerveen kunnen vanaf donderdag 29 april tuintegels inruilen voor plantjes. Voor iedere vierkante meter aan tuintegels die ze inleveren bij de Klimaatkamer ontvangen ze een bon voor € 10 aan vaste tuinplanten retour. De actie maakt deel uit van de duurzame herinrichting in Nijkerkerveen. En met de actie hoopt de gemeente mensen te stimuleren hun tuin te vergroenen. Want hoe minder bestrating, hoe beter voor de natuur én voor de mens. Nieuw is dat de tegels of straatstenen ook kunnen worden opgehaald door de firma Timmer. Dat is mogelijk elke maandag (13-16 uur) en vrijdagmorgen (8-12 uur). Een afspraak is te regelen via Regenwateradviseur Renée Kleijn (op 06 – 48 51 88 93). De actie duurt tot 22 mei. Renée Kleijn wijst verder op het NK tegelwippen: Geef je gewipte tegels op via een formulier en ze worden bij de gemeente Nijkerk opgeteld. Wellicht wip je dan mee voor de nationale Tegelteller.

1 m² tuintegel = €10 aan tuinplanten

Deze inruilactie is een samenwerking tussen de gemeente en bloemisterij Ham uit Nijkerkerveen. Wanneer inwoners uit Nijkerkerveen tegels inleveren, ontvangen ze voor iedere vierkante meter een tegoedbon van 10 euro, die ze kunnen verzilveren bij de bloemisterij.

Het nut van meer groen

Minder bestrating en meer groen is goed voor het klimaat. Hoe meer planten, hoe meer ruimte voor biodiversiteit. En tijdens warme dagen geven planten juist verkoeling in plaats van hittestress. Stenen houden warmte lang vast. Bovendien kan regenwater door bestrating niet goed de bodem inzakken en stroomt het weg in het vuilwaterriool. Dat is zonde van dat schone regenwater. Wanneer het wel de bodem in kan zakken, komt het bij het grondwater terecht en dat gebruiken we voor ons drinkwater, de landbouw en is noodzakelijk voor de natuur.

Inleveren tegels

De tuintegels kunnen tot en met 22 mei worden ingeleverd bij de Klimaatkamer. Dat kan op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.00 uur. En op iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00 uur. De Klimaatkamer staat momenteel bij De Baggelaar in Nijkerkerveen.

 

Voorwaarden

Het maximale aantal tegoedbonnen is vijf per huishouden (dus maximaal € 50). De actie is alleen bedoeld voor inwoners uit Nijkerkerveen. Later zal de actie ook in andere delen van Nijkerk gaan plaatsvinden.

Nijkerkers die in de tussentijd al wat willen doen, kunnen voor inspiratie kijken op www.duurzaam-nijkerk.nl/groene-tuin.