Vorige week lanceerden negen organisaties een project om ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen te helpen tijdens de corona-crisis. Het idee daarbij is, dat elke straat in de gemeente Nijkerk een straatcoördinator heeft,  die (waar nodig samen met de vrijwilligers van de genoemde organisaties) hulp in zijn of haar straat kan regelen. Bij Sigma als coördinerende organisatie komen veel aanmeldingen binnen. In een week tijd is  het percentage straten dat voorzien is van een straatcoördinator in Nijkerkerveen al 31, 2 %. In de andere kernen is dat percentage zelfs nog hoger (Hoevelaken  42, 5% en Nijkerk 39,8%).

Er is nu al een behoorlijke database van mensen die aan de slag kunnen. Maar de samenwerkende organisaties streven naar zo veel mogelijk dekking. In Nijkerkerveen zijn de volgende starten al voorzien van een straat coördinator: Amersfoortseweg, B.G. Ruitenbeekerf, Buntwal, Dirk Ruitenbeekstraat, Dokter van de Kolkstraat, Jacob de Boerweg, Oosterveenstraat, Schoolstraat, Veenerf en Vrouwenweg. Voor de andere straten geldt, dat een aanmelding als straat coördinator nog gewenst is!

40% dekking, een hechte gemeenschap

Wethouder Harke Dijksterhuis: “Ik vind het hartverwarmend dat al zo veel mensen zich hebben gemeld om iets te betekenen voor een ander. In een week tijd hebben we al een dekking van bijna 40% in de hele gemeente. Dit laat zien wat een hechte gemeenschap de inwoners van  Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen vormen. Ik ben daar ontzettend trots op. Maar ik wil niet alleen hulpbieders, maar ook zeker hulpvragers oproepen zich te melden. Deze periode is voor ons allemaal bijzonder en vervreemdend, dat merk ik zelf ook. Juist nu is het nodig dat je regelmatig contact houdt met anderen (bijvoorbeeld via de telefoon of een kaartje). En dan is het fijn als iemand je even helpt of een bosje bloemen brengt. Geef vooral aan als je dat contact of die hulp nodig hebt, dat is echt niet vreemd. Integendeel!”

Veel aanmeldingen

Naast het aantal straatcoördinatoren, zijn er ook veel mensen die hebben aangegeven dat zij ingeschakeld kunnen worden om de klussen voor iemand anders daadwerkelijk te doen. De hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit boodschappen doen, de hond uitlaten, telefonisch een praatje maken of een maaltijd maken. In totaal zijn er maar liefst 117 straatcoördinatoren, waarvan sommige meerdere straten onder hun hoede hebben.  Daarnaast zijn er nog eens 77 aanmeldingen van mensen die wel hulp willen bieden, maar geen straatcoördinator willen zijn. Hulp kan bovendien komen van de vrijwilligers van de deelnemende organisaties: de bibliotheek, Sigma, Hulpdienst Hoevelaken, Platform Nijkerkerveen, Unie van Vrijwilligers, HipHelpt (namens de kerken), de PCOB en de Nederlandse Patiënten Vereniging.

Meld je hulpvraag!

Wendy van Wee van Sigma: “We krijgen dagelijks veel aanmeldingen binnen. Het is de bedoeling dat mensen zich opgeven via de website. Daar kunnen ze namelijk ook checken of er voor hun straat al een straatcoördinator is aangesteld. We hebben nog meer straat coördinatoren nodig! Er komen ook al wel hulpvragen binnen, maar die kunnen nog uitgebreid worden. Op dit moment bestaat 45% van de hulpvragen uit het verzoek om boodschappen te doen, 45% van de mensen wil graag gebeld worden voor een praatje en 10% kan op de  hond even niet uitlaten en wil daar graag mee worden geholpen. Ik wil mensen oproepen: Laat gerust via je straatcoördinator horen wat je nodig hebt. Of doe een melding van je hulpvraag op onze website!”

 

Aanmelden

Inwoners die iets voor een ander willen betekenen, kunnen zich aanmelden bij Sigma via een knop op de website, www.sigma-nijkerk.nl . Voor mensen die hulp nodig hebben, is er ook een speciale ‘knop’ op die website. Sigma houdt een totaaloverzicht bij van de vraag en het aanbod. Op die website staat ook meer achtergrondinformatie.