Met een driewiel racefiets voorzien van een speciale as uit Engeland jaagt para-atlete Marieke van Soest haar ambities na. De Nijkerkse kreeg vrijdag haar wedstrijdfiets uit handen van Ben de Ruiter. De fietsenmaker uit Nijkerk heeft de tri-bike zelf opgebouwd en is daar persoonlijk voor naar Engeland geweest. Haar volgende doel: het WK Tri Cycling halen.

Het leven van Marieke van Soest (32) kreeg een bepalende wending toen zij op haar 27e een hersenbloeding kreeg, waarna ze halfzijdig verlamd raakte. Bij toeval was ze op dat moment in het UMC in Utrecht. Achteraf haar redding, realiseert ze zich. ,,Ik had een infectie in mijn enkel en kreeg daarvoor een antibiotica behandeling. Maar ik kreeg zo’n hoofdpijn, dat was overdreven. Ik drukte op een belletje en raakte in coma. Toen de hersenbloeding werd geconstateerd was ik op de juiste plek, waardoor men snel kon handelen. Had ik verplaatst moeten worden naar een ziekenhuis, dan had ik het niet overleefd.”

De verwachtingen waren niet optimistisch, maar na twee dagen kwam ze weer bij. De revalidatie duurde echter anderhalf jaar. ,,De kans dat ik uit mijn coma zou ontwaken was niet groot en als het al zou lukken, dan kon ik een kasplantje zijn. Toen ik wakker werd, geloofde mijn moeder het niet. Ik heb daarna zeven maanden intern gerevalideerd bij het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. Doordat ik alleen nog maar mijn rechterkant kon gebruiken, waren mijn gewrichten versleten en moesten pols en enkel worden vastgezet. Daardoor heeft het proces in totaal anderhalf jaar geduurd.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl 
Foto Marco Jansen