De gemeente Nijkerk heeft nieuwe beleidsregels voor de Wet Bibob vastgesteld. Met deze beleidsregels heeft de gemeente nog meer instrumenten om te voorkomen dat zij ongewild ondermijnende activiteiten mogelijk maakt. Met de nieuwe beleidsregels kan de gemeente voortaan bij alle overheidsopdrachten een toets uitvoeren. En ook bij aanvragen voor vergunningen of subsidies. Burgemeester Renkema: “Nijkerk heeft zo een vernieuwd en verbeterd instrument om de ondermijning in de gemeente aan te pakken. Zo beschermen we betrouwbare burgers en ondernemers.”

De term ondermijning wordt gebruikt voor situaties waarbij de onderwereld ongemerkt in de bovenwereld komt. Op diverse manieren probeert de overheid dat te voorkomen. Een van deze manieren is het gebruik van de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). De wet geeft de overheid de mogelijkheid aanvragers van vergunningen of subsidies te toetsen. De toets geldt ook voor partijen die een contract met de overheid willen afsluiten. De Bibob-toets is vooral financieel van aard en bedoeld om te onderzoeken of de aanvrager of contractpartij integer is. En of een partij bijvoorbeeld geen geld probeert wit te wassen.

De overheid kan zo voorkomen dat zij ongewild en onbedoeld ondermijnende activiteiten mogelijk maakt. Daarnaast heeft de Wet Bibob nog een een preventief effect. Kwaadwillige ondernemers die zich in Nijkerk willen vestigen, worden afgeschrikt als ze een Bibob-toets moeten invullen.