Het is de tijd van ontknopingen in (voetbal)competities. Ajax bewijst het Nederlandse voetbal een dienst door de halve finale te bereiken in de Champions League. En dat ons aller Donny daar een belangrijke rol in speelt door te scoren tegen Juventus maakt nog nét even iets trotser. Op het moment dat zoiets gebeurt, weet je dat hemelsbreed nog geen drie kilometer bij je vandaan de nieuwe kantine van Veensche Boys op zijn grondvesten schudt en pa Van de Beek alle supporters waarschijnlijk vanuit Italië een rondje aanbiedt. Intussen hoor je commentator Sierd de Vos (als Ziggo-Sport-kijker) nog maar eens benadrukken dat deze jongen uit Nijkerkerveen komt. Zeker in tijden van groot succes lijkt Donny een beetje van ons allemaal te zijn. Alsof dat succes ook een beetje van jezelf is, als je ‘buurjongen’ er aan bijgedragen heeft.

Echt lokaal stijgt intussen de kampioenskoorts. De dames van Sparta Nijkerk zijn al vrijwel kampioen in de derde klasse. In de hoofdklasse B liggen de oranjezwarte heren ook op titelkoers en in de eerste klasse D doet buurman NSC nog volop mee in de strijd om het kampioenschap. In mijn tijd als kabelkrantredacteur volgde ik de verrichtingen van alle Nijkerkse clubs vrij nauwgezet. Voor een journalist zijn middenmoters niet heel boeiend. Het wordt pas interessant als een club óf in degradatiezorgen verkeert óf als selecties op kampioenskoers liggen. Dat maakt iets los, daar liggen de verhalen. En dan is (zeker lokaal) dat laatste het leukst. Misschien wel omdat het lokaal oké is dat je als verslaggever of redacteur volledig meegaat in de euforie. Het is tenslotte Nijkerk tegen andere plaatsen, waardoor het heel natuurlijk is als je een voorkeur hebt. Dit jaar is dus weer zo’n jaar vol verwachting. En dat zie je terug in de support van clubs. Als de selectie (heren) van Sparta dan drie punten in de wacht sleept door ver in de blessuretijd de winnende te maken op Urk, staat de achterban klaar om de spelersbus in Nijkerk te onthalen, met veel toeters, bellen en vuurwerk. In tijden van succes lijkt de groep die meeviert alleen maar te groeien.

Andere succesverhalen – zoals het sprookje van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race – versterken dat euforische gevoel. Ik moet bekennen dat ik het lokale voetbal dit seizoen niet op de voet volg, maar van wat ik er van meekrijg gaat ook mijn bloed iets sneller stromen. Het is de tijd van ontknopingen in competities. En ik ben een successupporter. Go, Sparta Nijkerk (boys & girls)! Go, NSC! Go, Donny!

Nelleke den Besten – De Stad Nijkerk