Huiselijk geweld treft niet alleen menselijke slachtoffers: ook dieren worden er de dupe van. Het geweld maakt zelfs dat vrouwen hun vlucht uit een levensbedreigende situatie tot een jaar uitstellen als er huisdieren bij betrokken zijn. Stichting Mendoo zoekt in Amersfoort en directe omgeving naar gastouders die tijdelijk een of meerdere dieren willen opvangen om slachtoffers van huiselijk geweld te ontlasten. 

In 2012 is er een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling bij vrouwenopvang Kadera, wat in het oosten van het land zit. Van de opgevangen vrouwen bleek 41 procent hun vlucht uit een dergelijke thuissituatie tot een jaar uit te stellen als hun dieren erbij betrokken waren. Renilde Cats is medewerker van de stichting Mendoo en zij legt uit waarom. ,,De oprichter van onze stichting, Rianne Haaijema, heeft bij het IFAW gewerkt. Daar kreeg zij het idee om een project met gastouders te starten nadat ze deze onderzoeksresultaten had gezien.”

Van de ondervraagde vrouwen bleek 25 procent ook te melden dat het geweld ook tegen de huisdieren was gericht en 55 procent van de vrouwen verklaarde dat hun ex-partner hun huisdier expres pijn had gedaan, of zelfs had gedood. ,,Er is een hele sterke link tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling en de impact die dit heeft op vrouwen. Ze weigeren hun dier achter te laten uit angst dat het mishandeld wordt.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Stichting Mendoo
Meer informatie: Mendoo.nl