Een APK voor je cavia, dat kan bij Stichting Cavia Nijkerk. Er is keuze uit drie behandelingen: Basis, Spa en Wellness. De nageltjes en haartjes van cavia’s worden geknipt en oortjes worden schoongemaakt. Eigenaren van cavia’s besteden deze behandelingen graag uit, maar je kunt deze vaardigheden bij de stichting ook zelf leren. ,,Aan de beestjes ‘frutten’ is heel leuk.” 

De opvang voor cavia’s wordt gerund door moeder Katja en dochter Eva Schimmel. Door de coronapandemie heeft de opvang een turbulent jaar achter de rug. Katja en Eva werden in december vorig jaar zelf ook geveld door het virus, evenals hun man en vader. Ze zijn erg ziek geweest en hebben nog steeds last van restverschijnselen. ,,Mijn energielevel is laag”, zegt Katja. ,,Ik heb nog voor ongeveer dertig procent reuk- en smaakvermogen”, aldus Eva. Tijdens hun ziekte hebben vrijwilligers voor de cavia’s gezorgd, de hokken schoongemaakt en groenvoer gehaald. Het hooi en brokjes werden gebracht. ,,We hadden toen ook net een grote groep cavia’s binnengekregen.”

GEEN INKOMSTEN Ze zijn de vrijwilligers dan ook heel dankbaar voor hun hulp. ,,Verleden jaar is de opvang van april tot juli dicht geweest. We hadden dus ook geen inkomsten door de herplaatsing van cavia’s. We kregen support van winkels in de vorm van voer en donaties van mensen. Tijdens de sluiting hadden we gelukkig weinig dierenartskosten”, vertelt Eva. Elke opvang van de Stichting Cavia moet zichzelf financieel bedruipen. ,,Sinds de opening werken we coronaproof op afspraak en dat gaat heel goed. We trekken een uur voor een klant uit en dat is goed te doen, we hebben alle tijd voor iemand. Spontaan langskomen kan dus niet meer en we kunnen nu ook geen koffie en limonade aan onze klanten aanbieden. Het sociale gedeelte missen we wel”, geeft Katja toe.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Arjen Gerritsma.