Vier jaar lang is Bert Jurling stadsdichter van Nijkerk geweest, maar woensdagavond 9 juni draagt hij het stokje over aan zijn opvolger. Hij kijkt terug op een rijke tijd waarin er veel nieuwe initiatieven ontstonden en waarin vooral poëzie in de openbare ruimte steeds meer zichtbaar werd. 

Al sinds het begin van zijn stadsdichterschap zei Jurling het al: hij wilde geen stadsdichter zijn die bij elke organisatie, evenement of activiteit kwam opdraven om een voordracht te houden. ,,Het is altijd al een wens van mij geweest om poëzie op straat zichtbaar te maken. Onderweg is daar heel wat aan activiteiten bij gekomen.”

Jurling doelt op de samenwerking met Nijkerkse kunstenaars die hij aanging: ,,Ik heb altijd de samenwerking gezocht met kunstenaars, omdat ik er heilig in geloof dat beelden woorden kunnen versterken en andersom. Met Harm Visser hebben we een felicitatiekaartje ontwikkeld voor de gemeente Nijkerk, die uitgedeeld wordt bij geboortes aan inwoners van de gemeente. Door dit soort samenwerkingstrajecten heb ik niet alleen Harm, maar ook mensen als cultuurmakelaar Jacquelien de Jong veel beter leren kennen. Ook heb ik met Ingrid Boomkens van de kaarsenmakerij en Gert Jan van Esveld een kaars ontworpen van de toren van Nijkerk, die samen met een gedicht van mij bij de VVV wordt verkocht.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Maranke Pater