De vrouwen van Sparta Nijkerk zijn er niet in geslaagd om de punten mee terug te nemen uit het Zeeuwse IJzendijke. Na een intense strijd was de koploper met 1-0 te sterk voor de Spartanen.

Na een busreis van bijna 3 uur werd Sparta Nijkerk hartelijk ontvangen op het knusse sportpark van IJzendijke, dat de beschikking heeft over slechts 2 natuurgrasvelden. Het hoofdveld lag er niet verkeerd bij, maar was door de regenval van de afgelopen dagen toch wel zwaar bespeelbaar. De eerste minuten was dat al zichtbaar toen wat speelsters weggleden en de bal onverwachte wendingen maakte. Zeker voor de Spartanen was dat wennen. IJzendijke wist hier logischerwijze beter mee om te gaan en liet zien niet voor niets op kop te staan. De ervaren ploeg speelt al lang samen en met name het dynamische middenveld met veel positiewisselingen zorgde ervoor dat Sparta Nijkerk het lastig had. Desalniettemin waren de eerste mogelijkheden voor de Spartanen via Nina Veenstra en Elouise van Ginkel. De wedstrijd speelde zich veel af op de helft van Sparta Nijkerk en IJzendijke was nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. Maar ondanks enkele gevaarlijke momenten voor het Sparta doel bleef het tot aan de rust 0-0.

In de 2e helft een zelfde wedstrijdbeeld; IJzendijke dicteerde het spel en de Spartanen vochten voor wat ze waard waren door heel compact in de organisatie te blijven en via snelle uitvallen gevaarlijk te worden. Een van die uitvallen had zomaar een strafschop op kunnen leveren toen Jolien van Looijengoed werd gevloerd, maar de uitstekend leidende scheidsrechter vond de overtreding net niet zwaar genoeg. De zwaarte van het veld en de hoge temperatuur begonnen hun tol te eisen en Sparta Nijkerk bracht wat verse krachten binnen de lijnen. In dat opzicht werd ook de kracht van IJzendijke zichtbaar; het speelde de wedstrijd uit zonder ook maar een enkele wissel door te voeren.

De Spartanen hielden lang stand, maar in de 75e minuut was daar toch de 1-0. Een bal vanaf de rechterkant werd bij de 2e paal resoluut binnen geschoten. Gezien het spelbeeld een verdiende voorsprong voor IJzendijke, maar de wedstrijd bleef spannend tot de laatste minuut. In de 88e minuut kreeg Sparta zelfs een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar helaas werd de bal niet goed geraakt en hobbelde aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. Het zou ook iets te veel van het goede zijn geweest. IJzendijke was vandaag de betere ploeg, maar de Spartanen mogen trots zijn op de vechtlust en het feit dat het de koploper net als thuis erg lastig heeft gemaakt.

Zaterdag 13 april speelt Sparta Nijkerk een thuiswedstrijd tegen de nummer 6 Wartburgia VR2 en hoopt dan de 3e plaats vast te kunnen houden om nog zicht te houden op de nacompetitie.

Verslag: Hans Stam