De middelbare scholen in de gemeente Nijkerk hebben een film met lespakket ontvangen over jongeren, drugs en drugscriminaliteit. De docenten kunnen de film met de leerlingen bekijken en met hen praten over ervaringen die leerlingen zelf hebben met drugs en drugscriminaliteit. Dit helpt de leerlingen om nog meer na te denken over deze onderwerpen, er met elkaar over te praten en de risico’s (beter) te onderkennen en herkennen.

Leerlingen als acteurs
De film is samen met de scholen gemaakt. Leerlingen zelf zijn de acteurs! Oorspronkelijk zou de film een theatervoorstelling worden, maar door de corona-epidemie konden de leerlingen geen voorstellingen geven. Daarom is gekozen voor film. Het resultaat mag er zijn; de leerlingen hebben het ontzettend goed gedaan. En het is een indrukwekkend verhaal geworden. De film (B-Social Nijkerk) is te zien op: https://youtu.be/S_OPw92aEI4.

 

Drugspreventie
De Kerngroep Stop Drugs Nijkerk nam het initiatief voor dit project. Het is onderdeel van het drugspreventiebeleid van de gemeente Nijkerk. Herhaling is een van de belangrijkste elementen als het gaat om preventie. De gemeente vindt het daarom belangrijk om te investeren in projecten die bijdragen aan het vergroten van kennis over de nadelen van drugsgebruik. In die projecten is veel aandacht voor jongeren, omdat zij kwetsbaar kunnen zijn. Ook experimenteren veel jongeren met drugs en alcohol. Het is daarom belangrijk dat zij weten welke risico’s er zijn. Maar het gaat er ook om dat jongeren grenzen durven aangeven. Groepsdruk en groepsgedrag spelen namelijk een belangrijke rol bij drugsgebruik. In de film wordt heel mooi weergegeven hoe groepsdruk een rol kan spelen.

 

Wethouder Harke Dijksterhuis: ‘Ik vind het erg belangrijk dat we deze film hebben gemaakt. De film laat goed zien hoe middelengebruik ik de praktijk gaat. Het begint misschien klein, maar het kan heel groot worden. Het kan de gezondheid schaden en verslaving is vreselijk om te zien bij je vriend of vriendin. Deze leerlingen hebben dat op een hele goede manier in beeld gebracht. Ik hoop dat zij het verhaal doorvertellen.’

 

Informatie over drugs en hulp: www.stopdrugsnijkerk.nl.