Zaterdag 12 januari wordt een nieuwe voorzitter gekozen bij voetbalvereniging Veensche Boys. Dat betekent tevens het afscheid van de huidige voorzitter Dick Schouten, die het vak twaalf jaar heeft uitgeoefend. Ofschoon hij daar redelijk bescheiden in is, laat hij een prachtig complex na dat is voorbereid op de toekomst.’ Ik denk dat de accommodatie klaar is om de vereniging te laten groeien.’

Hoe voelt het om afscheid te moeten nemen?

Dick Schouten: Spannend. Ik heb het al een tijd terug aangegeven dat ik wilde stoppen. Het is goed zo. Twaalf jaar is een mooie periode. In totaal heb ik zo’n twintig jaar in het bestuur gezeten, ook als secretaris. Een mooie tijd, maar het is goed zo.

Vergt het voorzitterschap veel tijd?

Dick Schouten: Ja, we hebben natuurlijk een hele spannende periode gehad met de nieuwbouw. Dat vergt veel energie. Ik heb twee jaar al geleden gezegd dat ik graag wilde stoppen maar ik wilde wel de nieuwbouw afmaken. Dat is een dossier dat je niet over moet dragen aan een nieuwe voorzitter. De nieuwbouw is nu zo goed als klaar en het is een mooi moment om te stoppen.

Heb je naast de nieuwbouw nog meer hoogtepunten meegemaakt?

Dick Schouten: We hadden een Wetra-veld en daar hebben we heel wat overleg over gehad met wethouder Manten. Toen kregen we een kunstgrasveld, nog een kunstgrasveld en een pannaveld. Qua accommodatie is het natuurlijk fantastisch verbeterd in die twaalf jaar. Daar ben ik hartstikke trots op. Ik denk dat de accommodatie klaar is om de vereniging te laten groeien.

Is de bouw van het nieuwe clubgebouw een hoofdpijndossier geweest?

Dick Schouten: Het was een gigantisch hoofdpijndossier, maar op het moment dat het klaar is vergeet je dat allemaal. Als ik dan hier loop, vind ik het fantastisch. We hebben nog een forse lening lopen en we moeten op de centjes letten, maar het is behapbaar.

Hoe zou je jouw stijl van voorzitterschap willen omschrijven?

Dick Schouten: Ik ben een verbinder, een mensenmens. Ik ben niet van de protocollen en de grote beleidsstukken. Ik zeg wat het op staat. Daarvoor ben je voorzitter. Je bent de primus inter pares. Uiteindelijk ben je het gezicht van de vereniging.

Uiteindelijk wist je wel heel goed de weg naar het stadhuis te vinden.

Dick Schouten: Dat heb ik moeten leren. Als je begint, dan ken je nog niet iedereen. Maar het was een groeiproces.

Het lijkt erop dat je in de loop der tijden ook de ultieme spokesman bent geworden namens de vier voetbalverenigingen in de gemeente Nijkerk. Je ben altijd leading geweest.

Dick Schouten: Ja, maar niet puur op de technische details. Er zijn mensen die dat veel beter weten. Ik weet wel welke lijn ik op wil en wat ik denk dat goed is voor onze club en de collegaverenigingen. Ik denk ook dat we het recht in eigen hand moeten nemen en het onderhoud in eigen beheer moeten nemen. Ieder mens is anders en als je in een rol zit die je past, dan is dat goed. Als ik zo’n presentatie houd, dan lijkt het alsof ik dat doe, omdat ik gemakkelijk praat, maar ik heb de andere bestuurders ook heel hoog zitten.

Het was altijd erg doortastend zoals jij de boodschap bracht. In de goede zin van het woord vond ik jouw optreden vaak zelfs intimiderend.  

Dick Schouten: Dat heb ik wel eens bewust gedaan, zeker in de tijd van wethouder Manten.

Misschien was het ook wel nodig.

Dick Schouten: Daar moet de geschiedenis over oordelen. Ik vind dat vrijwilligers vaak het onderspit moeten delven tegenover beroepsmensen, in dit geval ambtenaren. Als je dan niet heel goed weet wat je wil, dan wordt je ondergesneeuwd. We wisten wat we wilden. Met ondersteuning van Jaap Kuijt, die alle dossiers van de laatste tientallen jaren heeft bijgehouden, hebben we dat voor elkaar gebracht. Ik vond twaalf jaar geleden dat we ver achterliepen en we hadden recht als dorpsclub op de nieuwe velden en het clubhuis. De lijn die we wilden is uitgekomen.

Dat is niet met hangende pootjes gebeurd. Af en toe moest je met de vuist op tafel slaan.

Dick Schouten: Ja, ik vond dat we er recht op hadden. Dat vonden we gezamenlijk. Ik heb dat verwoord en dat is in goede aarde gevallen. Ik denk niet dat iedereen me even aardig vond, maar het was wel helder.

Is jouw ambitie-portefeuille helemaal leeg?

Dick Schouten: Ik heb gezegd dat ik het eerste half jaar er niets bij neem. Ik neem met Jaap Kuijt nog het onderdeel privatisering en onderhoudsverhaal op me. En ik heb aangeboden om nog af en toe in het sponsorhome als gastheer op te treden als het nodig is. Het scheidsrechtervak oefen ik niet meer uit. Ik ben geblesseerd. Als ik weer fit ben, ga ik weer fluiten.

Welke tips wil je geven aan jouw opvolger?

Dick Schouten: Niet zoveel. Dat hij zichzelf moet zijn, eerlijk moet zijn en dat we verder moeten bouwen met waar we bezig mee zijn. Ik vind dat we nu een fantastisch bestuur hebben, een jong team.

Interview en foto Kees van den Heuvel