Met 15 procent van de stemmen heeft Salomons oordeel van Robert Vuijsje de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2019 gewonnen. Het omslag is ontworpen door het Amsterdamse ontwerpbureau Dog and Pony. Op nummer twee eindigde De Wateraap van schrijfster Mariken Heitman en ontworpen door Nanja Toebak. De derde plek is voor Hou me vast zoals ik was van Gaby Rasters, ontwerp DPS Design & Prepress studio. Zo luidt de uitslag van de achtste editie van de door Libris georganiseerde publieksprijs.

Een goed omslag zegt iets over de inhoud van het boek. Om deze reden riep Libris deze verkiezing in 2012 in het leven. Lezers kiezen uit een shortlist van 20 titels of kunnen zelf een boek nomineren. Met hun stem maken ze kans op een Boekenbon t.w.v. € 50,-. In totaal stemden ruim 3000 lezers via Libris.nl. Zij zijn hiertoe opgeroepen via Facebook, Instagram en de Libris-nieuwsbrief.

Daarnaast zetten uitgevers, schrijvers en vormgevers de eigen achterban aan tot stemmen. Maar liefst 1 op de 4 stemmen ging naar een omslag dat niet op de shortlist stond en voor het eerst in de achtjarige geschiedenis eindigde een niet genomineerde omslag in de top 3: Hou me vast zoals ik was.  

“Het winnen van deze prijs is de verdienste van zowel de auteur, de vormgever als de uitgever. De klant in de winkel kiest voor een boek dat aantrekkelijk is, en het omslag is dan vaak de eerste kennismaking. Zodra een klant het boek vastpakt is het bijna al verkocht.”, zegt Marcel de Groot, Marketing Manager van Libris.

“Het boekomslag speelt niet alleen een doorslaggevende rol bij de aanschaf door de consument, ook voor de inkoop is het omslag van groot belang”, zegt Jan Peter Prenger, Inkoper bij Libris. “Het omslag is mede bepalend voor de plek en promotie in de boekhandel. Meer en meer worden Libris en de Libris-boekhandelaren door uitgevers om advies gevraagd.”

De vorige winnaars van het Mooiste Boekomslag waren Stoner (2012), De Poolster (2013), Alice in Wonderland (2014), IJstweeling (2015), Alleen op de wereld (2016), Arabische sprookjes (2017) en Het mysterie van niks en oneindig veel snot (2018).