Geen dominee die de dienst leidt, maar een cabaretier. Dat gebeurt op zondagmorgen 10 maart in de Vredeskerk aan het Van Reenenpark 23 in Nijkerk. Christelijk cabaretier Ruurd Walinga uit het Gelderse Geesteren verzorgt de dienst met zijn voorstelling ‘Ik zou maar thuis blijven’.

De gratis toegankelijke show, hoe kan het ook anders in een kerk op zondagmorgen, begint om 10.00 uur. Wel is er een collecte. Thema van de dienst is: stel dat jij het voor het zeggen hebt. Voor alle generaties is de show interessant. De cabaretier betrekt het kerkvolk volop bij zijn show. Als Walinga de baas was in de kerk of in de wereld zou hij alles anders doen. Voor zuurpruimen is de show niet bedoeld. Voor gelovigen die het liefst alles bij het oude willen laten ook niet, want anders had je beter thuis kunnen blijven.

De show speelt zich af in een tankstation, waar gelovigen even kunnen bijtanken. Wie een gewone kerkdienst verwacht, komt bedrogen uit. Het wordt totaal anders dan anders. En toch past de dienst heel goed in de lijdenstijd, de tijd voorafgaand aan Pasen. De grote waarom-vragen mogen en kunnen gesteld worden. En er is zelfs een verklaring voor alle leed, ellende en kwaad, zo blijkt tijdens de ongewone kerkdienst.

Walinga zingt verscheidene liedjes van zijn cd ‘Wie ben jij’ en nog enkele nieuwe. Het publiek heeft zeggenschap in het verloop. De reacties bepalen zelfs de richting van de cabaretviering.

Ruurd Walinga (1964) is sinds 1999 actief als christelijk cabaretier. Dit jaar viert hij zijn 25-jarig jubileum als cabaretier. Met circa tien shows voor allerlei leeftijdsgroepen, ouderen, kinderen en pubers, verzorgt hij optredens in tal van verschillende kerken. Hij is de meest gevraagde christelijke cabaretier. ,,Dat kan ook gemakkelijk, want je hebt er ook maar drie”, verklaart hij in één van zijn programma’s.

Meer informatie op: www.waterinwijn.nl