De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden heeft dit jaar haar lokale thema van dodenherdenking afgestemd op de expositie Nijkerk en Nederlands-Indië die momenteel in Museum Nijkerk te zien is. Op donderdag 4 mei wordt er stilgestaan bij de slachtoffers in Nederlands-Indië en de gevolgen hiervan voor de bewoners in onze gemeente. De uit Nederlands-Indië afkomstige Ruud Flohr is als gastspreker op de herdenking uitgenodigd.  

,,Na de coronapandemie vond er vorig jaar weer een herdenking met publiek plaats. In 2020 en 2021 was dat niet mogelijk, maar werd er een herdenking gehouden die via een livestream was te volgen. De belangstelling voor de herdenking was vorig jaar weer groot. Naar schatting waren er zo’n achthonderd- tot duizend mensen aanwezig in het Van Reenenpark”, vertelt Wijnand Dirksen, voorzitter van het 4- en 5 mei comité Nijkerk, zoals de Commissie Herdenkingen en Plechtigheden kortweg wordt genoemd. ,,Helaas hinderden bestuurders van auto’s de stille tocht, met name op het Vetkamp. Dit jaar zijn we voor het eerst genoodzaakt om, in samenwerking met de Gemeente Nijkerk, verkeersregelaars in te zetten om de veiligheid van de deelnemers van de stille tocht te waarborgen. Daaraan nemen ongeveer tweehonderd mensen deel.”

Het landelijke thema van de herdenking is ‘Leven met oorlog’. Het 4- en 5 mei comité Nijkerk verkiest veelal een lokaal thema, omdat dit de inwoners meer aanspreekt. Dit jaar is dat afgestemd op de expositie Nijkerk en Nederlands-Indië die in Museum Nijkerk te zien is tot en met mei van dit jaar. De expositie werd vorig jaar geopend door de uit Nederlands-Indië afkomstige 84-jarige Ruud Flohr en zijn kleindochter. In de jaren vijftig kwam hij naar Nederland. De in Nijkerk woonachtige Flohr is als gastpreker op de herdenking uitgenodigd. ,,Als kind heeft hij de onderdrukking en agressie van de bezetter ervaren. Hij zit vol verhalen”, aldus Dirksen.

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl
Foto: Arjen Gerritsma