De nieuwbouwplannen zijn bekend voor de locatie van de oude Jumbo supermarkt. Ze zijn dinsdagavond 14 januari gepresenteerd op het Nijkerkse gemeentehuis en tot dusver lijken de reacties zeer positief. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft inmiddels grote waardering uitgesproken over de nieuwbouwplannen. Het project Kerkplein bestaat uit 45 koopappartementen, 15 stadswoningen en 32 huurappartementen. Daarnaast biedt het project ruimte aan een ondergrondse parkeergarage met 147 parkeerplaatsen waarvan 95 openbare parkeerplaatsen.

De meeste gebouwen refereren aan panden die reeds bestaan in Nijkerk. Zo wordt tegenover de grote kerk het oude mannen- en vrouwengasthuis qua sfeer nagebouwd. Ook is de bouwhoogte veranderd. Die gaat van vijf naar vier lagen en het plan oogt door een verfijnde parcelering minder massaal. Holkerstraat 13 (het Joodse huisje) wordt onder de naam Huize De Liever enkele meters verplaatst in westelijke richting en dit wordt twee woningen.  De voormalige pastorie wordt onder de naam de Garagepastorie licht verschoven in oostelijke richting. Ook hier worden twee woningen gerealiseerd met op de plint een atelier.

Op de hoek van de Holkerstraat met de Torenstraat krijgt het Bankgebouw gestalte (5 woningen) in een klassiek historisch opbouw, een knipoog naar de voormalige Rafeissenbank en het Van Delenhuis. Langs de Torenstraat verschijnen 45 doorzonappartementen. Het project De Winkel (hoek Brink/Torenstraat) is nog niet in eigendom, maar reeds kan worden gemeld dat het drie appartementen krijgt met een dubbele entree, grote vensters en extra hoge kozijnen. Tot slot wordt op de Brink Het Pakhuis (2 woningen met een grote industriële uitstraling en centraal gelegen opslagdeuren) ontwikkeld dat doorloopt naar het binnenterrein met plek voor 32 huurappartementen en acht grondgebonden woningen met tuin in een autoluwe steeg. Het binnenterrein loopt overigens schuin af en kent een hoogteverschil van anderhalve meter. Hierdoor is de in- en uitgang van het binnengebied gesitueerd aan de zijde van de Holkerstraat. Voor het ontwerp van het plan werd het architecten TEAM Nijkerk gevraagd. De bureau’s FIER architecten, Van Bokhorst Architecten en VDNDP bouwingenieurs sloegen al eerder de handen ineen onder de naam ‘architecten TEAM nijkerk’ (ATN). “Wij geloven dat lokale betrokkenheid bij een plan als deze tot een meerwaarde voor alle partijen leidt, inclusief de inwoners van Nijkerk” aldus ATN’. De plannen worden ontwikkeld door Van Wijnen, Smink Vastgoed en WSN.

De start verkoop vindt naar verwachting rond de zomer plaats en de bedoeling is om eind 2020 te starten met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Voor wie belangstelling heeft voor een koopwoning of appartement, of meer informatie wil kan terecht op de website www.wonenbijdetoren.nl.

Foto’s Kees van den Heuvel