Voor de 20e keer houdt Groei&Bloei samen met VMBO Aeres (het voormalige Groenhorstcollege) een plantjesmarkt. Deze vindt plaats op woensdagmiddag 17 april van 13.30 uur tot 16.00 uur in en op het terrein van de school die aan de Luxoolseweg in Nijkerk ligt. Al 20 jaar blijkt het een goedlopende samenwerking te zijn tussen de school en de tuinvereniging. De school zorgt voor de vele soorten eenjarige plantjes, opgekweekt door de 1e jaars-leerlingen, Groei&Bloei voor een assortiment zelfgekweekte vaste planten. Een groot gevarieerd aanbod waar ieder jaar weer veel tuinliefhebbers op af komen.

Coördinator en leraar plantenteelt Elzo Kroeske en teamleider Xander Schuurmans dromen al geruime tijd van een grootsere aanpak van deze markt. Een voorjaarsfair, zoals die hier in de regio nog niet te vinden is. Met méér dan plantjes alleen. Beide heren willen het groene karakter van de school promoten met een uitbreiding van artikelen en activiteiten. Het Aeres heeft immers sinds 2 jaar het prestigieuze Eco-predicaat in haar bezit. Dat houdt in dat de leerlingen aan de hand van kleine uitvoerbare projecten werken aan een duurzaam milieu. Denk aan water- en energieverbruik en afvalverwerking. Op het terrein komen kramen te staan. Een kraam wordt bemand door het “eco-team” dat de bezoekers informeert over hun duurzaamheidsprojecten. In een ander kraam laat een imker verschillende honingsoorten proeven. Daarbij geeft hij informatie over de alarmerende bijenstand en wat hiertegen te doen is. Leerlingen hebben in de technieklessen weer vogelhuisjes, insectenhotels en voederplankjes gefabriceerd voor de verkoop. In enkele workshops worden er nog meer aantrekkelijke artikelen gemaakt. Men kan gezellig op strobalen wat drinken met zelf gebakken smakelijke cup cakes erbij.

Vrijwilligers van het UVV Nijkerk leiden samen met VMBO-leerlingen liefhebbers rond op het landgoed. Vorig jaar hebben zij hier samen met de oudere MBO-leerlingen een moestuin en een pluktuin gerealiseerd. Op het schoolterrein verzorgen leerlingen veel erfdieren, zoals geiten en kippen.

Een speciale “breng-brigade” vervoert gekochte spullen naar de auto’s van de kopers. Een leerling bedacht een doel voor de Aeres-opbrengst: de “Stichting Spieren voor Spieren”. Deze wordt later feestelijk overhandigd aan de stichting. Groei&Bloei besteedt de opbrengst aan bijzondere activiteiten van de vereniging. Komt allen naar deze gezellige, levendige voorjaarsfair!