Een Paasbospark, een kinderboerderij, een nieuw verkleind buurtwinkelcentrum, buurtsportvoorzieningen en woningen. Zo kan het nieuwe Paasbos er straks eventueel uitzien. Daartoe worden het huidige winkelcentrum en de sporthal afgebroken en/of vernieuwd. Het is het resultaat van 150 ingebrachte ideeën dat eerdaags met de bewoners van de woonwijk Paasbos wordt besproken.

Het Paasbospark zit in de centrale as en geeft de wijk straks een groene structuur en een opwaardering van de groene beek. In het centrale deel krijgt deze groene beek een dermate verbreding dat er een vijver voor diverse gebruiksdoeleinden ontstaat. In het Paasbos Park komen na de sloop/nieuwbouw van de sporthal en het winkelcentrum een drietal bijzondere alzijdige woongebouwen met ieder een specifieke functie. Vanuit zuidelijke richting, vanaf de Maranathaschool, worden de woongebouwen in oplopende gebouwhoogte in het park gesitueerd. Van een zorggebouw met 2 tot 4 bouwlagen, via een woongebouw op een halfverdiepte parkeerkelder van 3 tot 4 woonlagen naar de zogenaamde Paasbox met 3 tot 4 bouwlagen bovenop het buurtwinkelcentrum. De Bachlaan wordt hierbij onderbroken en eindigt op het parkeerplein die tevens ook vanaf de Grieglaan, Buizerdlaan en Hoefslag bereikbaar is. In het verlengde van de Grieglaan zorgt een brug voor het langzaamverkeer over de vijver voor de verbinding met het noordelijke deel van het gebied. In dit deel manifesteert zich het buiten-binnen Sportpark in een groenblauwe doe- en ontmoetingspark. Aan de vijverzijde van de nieuwbouw worden maatschappelijke functies gerealiseerd om de levendigheid en sociale controle rond het buiten-binnen Sportpark te garanderen.
Om het sportgebouw wordt een Urban Playpark gerealiseerd voor de sportieve ontmoetingsmogelijkheden in Paasbos.

Wulfshoeve en Bizetlaan
Het betrekken van de locaties Bizetlaan en Wulfshoeve hebben een positief effect op de herstructurering in Paasbos. Niet alleen het hart wordt als een nieuwe centrale ruimte vorm gegeven, maar ook op deze locaties worden nieuwe woningtypes voor Paasbos toegevoegd. Deze toevoeging vergroot de variatie in bebouwingstypen in Paasbos.

Maatschappelijke voorzieningen

Naast de realisatie van commercieel vastgoed en woningen maakt ook het sociaal maatschappelijke functioneren van de wijk onderdeel uit van de gebiedsvisie. Zo wordt er gedacht aan het realiseren van een Urban playpark (mogelijk met cruijfcourt), wil het sportcafé Strijland graag terugkomen in het gebied, wordt er ruimte gemaakt voor het Paashuis en heeft zich een initiatiefnemer bij de gemeente gemeld voor de start van een sportBSO. Er wordt tevens ruimte vrijgehouden voor het toevoegen van circa 1.500 vierkante meter aan fitnessruimte. Een evenemententerrein is niet passend bij de maat en schaal van de wijk. Maar heeft een overstijgend karakter. Om die reden zal dit terrein op termijn verdwijnen uit de wijk Paasbos en een andere plek binnen de gemeente dienen te krijgen. Bijvoorbeeld in het centrum van de gemeente Nijkerk, waardoor extra levendigheid in het centrum ontstaat en er voordelen ontstaan voor de aanwezige horeca.

Buiten-binnen Sportpark
De nieuwbouw van sporthal Strijland maakt onderdeel uit van de gebiedsvisie. Sporthal Strijland wordt vernieuwd, maar onderzocht wordt of deze als een buurtsportvoorziening teruggebracht kan worden, passend bij de schaal van de wijk, met daarin ook voldoende ruimte voor buurtactiviteiten. Dat roept echter wel vragen op ten aanzien van de beschikbare capaciteit voor binnensportvoorzieningen in Nijkerk. Om hierin juiste keuzes te kunnen maken wil de gemeente Nijkerk een integrale visie en sportbehoeftebepaling opstellen voor de binnensportaccommodaties. In het onderzoek wordt ook de (toekomstige) groei van de gemeente betrokken en de effecten van deze groei op de benodigde capaciteit van sportaccommodaties. Gelet echter op het karakter van de wijk lijkt het (opnieuw) realiseren van een grootschalige (wedstrijd)sportaccommodatie (met dito verkeersbewegingen) niet passend bij de maat en schaal van Paasbos.

Paasbox
Winkelcentrum Paasbos heeft een primair een verzorgings- en boodschappenfunctie voor de inwoners van de wijk ten zuiden van het spoor, passend bij de maat en schaal van de wijk. Discount-supermarkt Aldi is de belangrijkste aanbieder van dagelijkse producten. De specifieke formule van de Aldi maakt dat dit niet een optimale vestigingsplaats is, de omzet blijft achter bij wat voor dit metrage binnen deze formule gebruikelijk is. Het aanbod bestaat verder uit enkele dagwinkels (oa. bakker, drogist) en ander aanbod (oa. Chinees, cafetaria). In het huidige bestemmingsplan wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende winkeltypen respectievelijk supermarkt. De huidige omvang van de dagelijkse winkelsector is op het niveau van de gemeente het uitgangspunt voor de toekomst (tot 2025). Het huidige winkelcentrum wordt als geheel eigenlijk aan de grote kant bevonden voor de wijkgerichte boodschappenvoorziening, met een detailhandelscapaciteit van
2.500m2 binnen de bouwvlakken. Een mix van buurtwinkelcentrum en woningen in de Paasbox zeker wel behoefte aan een dagelijkse consumentenverzorging voor de wijk en daarmee een voorziening voor de buurt waar in combinatie met de (vergeten) boodschap ook de sociale ontmoeting bij het bezoek centraal staat. Gelet op de ondersteunende positie ten opzichte van het hoofdcentrum zal het winkelaanbod in Paasbos in de toekomstige nieuwbouw zich meer moeten beperken tot dagelijkse aankopen en in omvang ondergeschikt moeten zijn aan het aanbod in de binnenstad. Als onderdeel van de gebiedsvisie en afhankelijk van de keuze (medium of small) zou de detailhandelscapaciteit teruggebracht kunnen worden en kan de gemeente in overleg met alle betrokken partijen enkele buurtoverstijgende ondernemers helpen verplaatsen naar de leegstand in de binnenstad van Nijkerk.

Wonen voor jong en oud
De woonvisie gemeente Nijkerk 2020+ is voor de herontwikkeling het uitgangspunt. Onder andere zijn voor het woningbouwprogramma de percentages per prijssegment van toepassing. Paasbos kent een eenzijdig aanbod van relatief grote rij woningen en twee-kappers. Veel van deze woningen worden bewoond door ouderen. De nieuwbouw is een mooie kans om woningen voor ouderen te realiseren, zodat ouderen langer thuis kunnen wonen in hun eigen wijk. Hierdoor kan de doorstroming opgang komen en komen er woningen vrij voor gezinnen. Er moet daarom voldoende aandacht zijn voor participatie van de inwoners uit de wijk. Zodat woningproducten gerealiseerd worden die aansluiten bij de wensen van de inwoners. Een deel van het programma bestaat uit
wonen met zorg. Er bestaat zowel behoefte voor geclusterd wonen met zorg in de nabijheid als geclusterd wonen met 24-uurs zorg (dementie). Zowel kwantitatief als kwalitatief moet de behoefte voor deze wijk nog verder worden uitgewerkt.

Scholen aan het Paasbos Park

Op basis van het integraal huisvestingsplan onderwijs is de renovatie van de Prins Willem Alexanderschool voorzien voor 2023/2024. Voor het programma onderwijshuisvesting 2022 heeft het schoolbestuur een voorbereidingskrediet aangevraagd, zodat binnenkort gestart kan worden met de planvorming voor de renovatie. Tijdens de renovatie zal de school gebruik maken van de voormalige Sportbasisschool aan de Bizetlaan, zoals ook de andere basisscholen in Nijkerk gedaan hebben. De Prins Willem Alexanderschool is voorlopig de laatste school in Nijkerk die gerenoveerd wordt. De Maranathaschool maakt ook al een aantal jaren gebruik van de onderwijslocatie aan de Bizetlaan, op dit moment met drie groepen leerlingen. De Maranathaschool is sterk gegroeid in de afgelopen jaren en volgens de prognose houdt de school ook de komende jaren meer leerlingen dan in het huidige gebouw passen. Bij de nieuwbouw van de school is rekening gehouden met toekomstige uitbreiding. Op het moment dat de school aan de Bizetlaan gesloopt wordt in het kader van de gebiedsontwikkeling betekent dit dat er uitbreiding voor de Maranathaschool nodig is. Op basis van de huidige prognoses gaat het om ca. 300 m2. Daarbij zal ook gekeken worden of er deelsmedegebruik in een van de omliggende
scholen mogelijk is.

Optie WSN locatie
De bebouwing langs de zuidzijde van de vijver kan worden versterkt door sloop/nieuwbouw van 12 woningen aan de Grieglaan in bezit van de WSN. De realisatie van een woongebouw met een hoogte van 3 tot 4 bouwlagen vormt samen met de Paasbox een mooi architectonisch ensemble waar de langzaamverkeersverbinding tussen door over de vijver loopt.

Kees van den Heuvel