Een bijzondere man is het. Erwin van Dijk, woonachtig in het buitengebied van Nijkerkerveen, viert vandaag donderdag 18 juli zijn verjaardag (54). De meeste mensen zullen hem kennen van de radio.

Het radio-virus heeft naar eigen zeggen bij hem toegeslagen. Als hij van zijn werk terugkeert, kruipt hij achter de microfoon en maakt de ‘ether’ onveilig. Hij is begonnen in de jaren tachtig met illegaal uitzenden en sindsdien is hij via zijn antennes kilometersver te horen. Naast het presenteren maakt hij zijn eigen mixen, jingles en organiseert benefietevenementen tegen kindermisbruik en tegen zinloos geweld. Dat doet hij onder de naam Bikers against Child Abuse.

Je draait ook bij de LOS in Spakenburg. Hoe lang al?

Erwin van Dijk: Op dit moment negentien jaar al. In totaliteit zit ik 38 jaar achter de microfoon. Ik heb voor de LOS bij de Lokale Omroep Amersfoort gezeten, in Soest en daarna ben ik doorgegaan naar commerciële stations in Rotterdam en piratenzenders. Ik ben nooit gestopt. Ik kan het niet loslaten. Het zit in mij. Het is mijn bedoeling mensen dichter bij elkaar te brengen. Ik vind het zelf leuk om te doen, maar ik vind het nog fijner om de luisteraar een plezier te doen.

Tot hoe lang wil je doorgaan met radio maken?  

 

Erwin van Dijk: Tot ik niet meer kan. Tot de rollator. Zolang dat niet het geval is, blijf ik lekker doorgaan. Er moet heel wat gebeuren, wil ik stoppen. Zolang mijn gezondheid goed is, ga ik ermee door. Ik wil mensen raken met de radio, op een goede manier. Als mensen iets zien wat onrechtvaardig is en ze mailen het mij, dan neem ik dat mee naar de radio en ik meld het.

Het is ook tijdverdrijf.

Erwin van Dijk: Jazeker. Als ik geen radio had, deed ik waarschijnlijk iets anders. Misschien wel vissen. Maar dit is toch het aller leukste. Als ik mag kiezen tussen radio of mijn werk, dan kies ik voor de radio en stopte ik met mijn werk, als ik het kon veroorloven. Voor mijn werk zit ik in de auto-onderdelen in Ede en ik heb negen tot vijftien mensen onder me. Dat doe ik veertig uur in de week. Ik zorg voor de nodige sfeer in het bedrijf.

Op welke tijden ben je te beluisteren?

Erwin van Dijk: Op vrijdagavond bij de LOS van 18.00 tot 22.00 uur. Dat is Nederlandstalig en dansclassics en tussendoor doe ik interviews met bekende en onbekende artiesten. Verder presenteer ik In the Mix.

Interview: Aalt Guliker
Uitwerking: Kees van den Heuvel
Foto’s: Aalt Guliker