Op dinsdag 9 juli bespeelt de Groninger organist Sietze de Vries het Van Deventer-orgel in de Grote Kerk van Nijkerk. De Vries stelde voor dit orgelconcert een programma samen met muziek van rond 1600. Hierin is qua muziekstijl de overgang van de renaissance naar de barok goed te horen.

Over het programma

Hij begint het concert met Veni Creator van Jehan Titelouze (1563-1633), een stuk uit ‘Hymnes de l’Église pour toucher sur l’orgue’. Titelouze was een Fransman die leefde in de periode van de vroege barok. Dit werk bestaat uit vier verzen die vier variaties rondom de koraalmelodie vormen. Hierbij komt de klankrijkdom van het Van Deventer-orgel mooi naar voren.

Vervolgens speelt De Vries Psalm 23 ‘Mein hütter undt mein hirtt’ van Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621). Het werk bestaat uit een koraalzetting en drie variaties. De variaties laten rijkelijke versieringen horen. Qua stijl is te horen dat Sweelinck met één been in de renaissance stond en met één been in de (vroege) barok.

Wat volgt is de feestelijke Suite de Danses van Michael Praetorius (1571-1621). Deze muziek ademt middeleeuwse sferen. Praetorius gebruikte hiervoor Franse dansmelodieën.

De Vries besluit het concert zoals gewoonlijk met een improvisatie. Veelal is dit een geïmproviseerde suite in Franse barokstijl over een Psalm, die zo maar eens 20 minuten kan duren! Maar niets is zeker: we laten ons verrassen, want bij een improvisatie is het voor de luisteraar altijd afwachten wat er komt.

Over de organist

Sietze de Vries (1973) is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Hij ontving zijn orgelopleiding onder anderen van Wim van Beek, Jos van der Kooy en Jan Jongepier. Hij studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag en behaalde maar liefst vijftien prijzen bij diverse orgelconcoursen. In 2002 won hij het internationale improvisatieconcours in Haarlem. De Vries is docent aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Groningse Martinikerk op het beroemde Schnitger-orgel. Niet in de laatste plaats is hij beroemd om zijn ongeëvenaarde improvisaties, die klinken alsof de muziek rechtstreeks uit bladmuziek van bijvoorbeeld Bach komt.

Welkom

Het concert op dinsdag 9 juli begint om 20.00 uur. De toegang is gratis; aan de uitgang is er een collecte. Na afloop krijgt u in ’t Gasthuus naast de kerk een kopje koffie of thee aangeboden en is er gelegenheid tot ontmoeting met de organist en andere bezoekers.