Op dinsdag 9 juli is het tweede orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Deze keer bespeelt de Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra het Van Deventer-orgel uit 1756. Hij speelt op dit concert vooral orgelwerken uit Duitsland en schuwt uitdagingen daarbij niet. 
Over het programma
Duitse barokmuziek gedijt goed op het Nijkerkse orgel. Deze muziekstijl is vertegenwoordigd met muziek van Georg Böhm (1661-1733), waarmee Arjen Leistra begint, en van Johann Sebastian Bach (1685-1750) waarmee hij eindigt. Van Böhm speelt hij het ‘Praeludium in d-Moll’ en een partita (variatiereeks) over ‘Freu dich sehr, o meine Seele’, waarvan de melodie beter bekend staat als Psalm 42.
In het middendeel van het programma gaat Arjen Leistra de uitdaging aan om de Duits-romantische muziek van Max Reger (1873-1916) te spelen op het barokke Nijkerkse orgel. Uit ’12 Stücke’ (opus 59) brengt hij verschillende delen ten gehore. Na deze muziek van Reger, die zich kenmerkt door een grillige sfeer, vormt ‘Pari intervallo’ van de hedendaagse componist Arvo Pärt (*1935) een rustpunt. Het is een werk met een mystieke sfeer.
Van Bach klinkt als voorlaatste stuk een orgelbewerking van ‘Largo ma non tanto’ uit het dubbelconcert voor twee violen, strijkers en basso continuo (BWV 1043/2). Het slot is ‘Praeludium & Fuge in E-dur’ (BWV 566), een vroeg werk van Bach waarin de stijl van Dietrich Buxtehude te horen is.
Praktische informatie
Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Aan de uitgang is er een collecte. Na afloop kunnen de luisteraars napraten en een kopje koffie of thee drinken in ‘t Gasthuus naast de kerk.