Voor de 20e keer organiseert Groei&Bloei in de regio Nijkerk met succes de jaarlijkse Open Tuinendag. Dit jaar wordt deze gehouden op zaterdag 15 juni a.s. Al fietsend kan men op deze dag 10 geheel verschillende tuinen bezoeken. Aan de rand van de gemeente Nijkerk, aan een prachtig landweggetje met als naam de Koperweg, ligt een van deze tuinen. De tuin van de familie van Middelaar. Cees van Middelaar spreekt met enthousiasme over deze historische plek waar hij en zijn vrouw Greet bijna 20 jaar wonen. Zo stond hier eerder een oud pand daterend uit 1711. Naast het erf stroomde toen de Breede beek die naar het landgoed Slichtenhorst voerde, maar de bedding is jaren geleden verlegd. In 1999 maakte de boerderij plaats voor het huidige huis, dat onder architectuur weer in authentieke staat werd teruggebracht. De oude naam “De Kopersteeg” prijkt aan de voorgevel.

 

Landelijk karakter

Dat hier veel veranderd is rond de eeuwwisseling wordt duidelijk als Cees vertelt over het achterstallig onderhoud dat ze hier aantroffen. “De bomen groeiden tegen het dak!” Na het slopen en opruimen van het terrein konden er naast de nieuwe woonboerderij ook nieuwe stallen worden gebouwd. Het bakhuisje, dat in zeer slechte staat verkeerde werd opnieuw gemetseld met de oorspronkelijke afgebikte stenen. In dezelfde tijd kwam er een originele schapenboet op het terrein. Als sluitstuk werd de tuin aangelegd. “Wij hebben een hovenier uit Hoogland ingeschakeld om een tuin aan te leggen met een landelijk karakter, dat past in dit agrarisch landschap,” vertelt Cees. “En half open, met zicht op de horizon!”  Het uitzicht is dan ook prachtig, het land grenst aan het natuurgebied “De Bunt”, bij veel wandelaars bekend.  “Het moest rust uitstralen,” vult Greet aan. “En ik wilde geen tuin met bijzondere planten, die zal je hier niet zien,” doelend op allerlei exotische gewassen. “Helleborussen, herfstanemonen en allerlei geraniumsoorten behoren tot mijn lievelingsplanten. Die zijn volop in de borders te vinden. Plus de rododendrons waarvan de laatste struiken nog bloeien.”

Cees plantte zelf in de loop der jaren enkele meidoorns, knotwilgen en eiken aan, passend bij het historisch cultuurlandschap. Hij houdt de houtsingels bij en knot in iedere herfst en winter een aantal elzen, wilgen en essen die het terrein omheinen. Daarna breekt het maaiseizoen weer aan. Stil zitten is er niet bij! Greet houdt naast de siertuin ook een moestuin bij, want:  “Er gaat niets boven eigen gekweekte groente!”

 

Zuinig met water

Iedere tuin vraagt onderhoud, groot of klein. Niet alleen maaien, snoeien en wieden is nodig voor het voortbestaan ervan, maar ook aan sproeien moet worden gedacht, zoals in de vorige zomer in tijden van droogte.

Van meet af aan ligt er een speciale automatische sproei- installatie met druppelslangen onder alle borders. “We gebruiken deze installatie ook voor het vee,” zegt Cees, “dat was ook een belangrijke  reden om het aan te leggen. “En ik gebruik zo min mogelijk water voor de tuin, ook al hebben we hier een eigen waterbron,” merkt Greet op. “Het moet echt nodig zijn.”

Eerder fokte Cees 30 jaar lang in Hoogland stamboekvee zoals koeien en varkens. Nu, als hobbyboer fokt Cees schapen, de Blauwe Texelaars en zijn kudde telt nu 35 dieren.

Ze kunnen echt genieten van alles wat zij in de laatste 20 jaren tot stand hebben gebracht. De vele zitplekken in de tuin geven aan dat ze graag buiten zijn.

 

Vakantie

Op de vraag of ze wel toe komen aan vakantie antwoorden ze beiden positief met enthousiasme: “Met de fiets!” Samen hebben ze vooral in het buitenland al heel wat afstanden afgelegd, in gebergten, langs rivieren en kusten. “We genieten onderweg van landschappen die steeds veranderen. Maar het leuke van vakanties is ook het thuiskomen!”  En ze zijn zeker thuis als ze zaterdag 15 juni al die fietsers verwelkomen die op een uitstekend plekje aangekomen zijn, om hier in hun prachtige tuin de benen te strekken: In een groen pareltje!

 

Deze tuin ligt op zaterdag 15 juni aan de fietsroute die beschreven is in een speciaal boekje. Bij aankoop van een Open Tuinen-badge à € 2,50 bij Boekhandel Bruna in Hoevelaken en bij Boekhandel Roodbeen in Nijkerk krijgt men het boekje in handen. De tuinen zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

 

Foto: Hanneke van Maurik.