Grenzen verleggen zit de Nijkerkse ondernemer Gerard van den Tweel in het bloed. Na zijn avonturen met het opzetten van supermarkten op de Antillen en handel in Suriname richt hij zijn blik nu oostwaarts; naar China om precies te zijn. Samen met collega-supermarktondernemer Cees van der Poel uit Dordrecht bracht hij onlangs een zeer succesvol meerdaags bezoek aan de China Yiwu Imported Commodities Fair in Yiwu City, waar het duo ook nog eens de prijs kreeg toegekend van beste beurspresentatie.

Margreet Hendriks – De Stad Nijkerk

,,China is overweldigend” zegt Van den Tweel. ,,Op zo’n beurs weet je echt niet wat je meemaakt. Foodhallen met een oppervlakte van 50.000 vierkante meter en meer dan 160.000 bezoekers. Wij waren daar door China uitgenodigd om in het Europese paviljoen reclame te maken voor Nederlandse producten, artikelen uit mijn grenssuper Ter Huurne Hollandmarkt in Buurse en mijn Enschedese koffiegroothandel Eurokoffie. De belangstelling voor onze producten was gigantisch. De Chinezen blijken gek te zijn op de typisch Nederlandse producten die wij uitdeelden, zoals gekleurde snoepjes, stroopwafels likkoekjes en pepernoten. Ook werd er in ons paviljoen kibbeling gebakken; daar hebben we honderden kilo’s van verkocht.”

ZEECONTAINTERS

,,Ik dacht dat ik in mijn zakelijk leven zo’n beetje alles al meegemaakt, maar wat ik op die beurs in China heb beleefd slaat echt alles. We waren alle dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in touw op en hadden een bomvolle agenda met afspraken met vertegenwoordigers, bedrijven, politici en media. Als we iedereen mogen geloven komen we straks zeecontainers te kort om allerlei producten naar China te verschepen. Verschillende supermarktketens tonen belangstelling voor het inrichten van een aantal schappen met Nederlandse kwaliteitsproducten. We praten dan echt over duizenden winkels in het Aziatische land. Het is een markt met een omvang die eigenlijk je begrip te boven gaat. Ook als maar een deel van de belangstelling waar is, liggen hier enorme zakelijke kansen.”

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nlĀ