Het was rond 1990 toen uit een onderzoeksrapport bleek dat veel inwoners van Nijkerkerveen geen bijster hoge opleiding hadden genoten. Het merendeel van de bevolking had amper lagere school afgerond: de inwoners  van Nijkerkerveen werden voor dom versleten en dat zette in het dorp kwaad bloed. Circa twintig ingezonden brieven kreeg de redactie van het Veluws Dagblad, waar ik destijds voor werkte, voor haar kiezen waarin de Veenders zonder uitzondering hun beklag deden over de resultaten van dit onderzoek. Nijkerkerveen gold een beetje als het ondergeschoven kindje van de gemeente Nijkerk en via het onderzoek werd deze stereotypering nog eens extra onderstreept.

In de brieven werd weersproken dat Nijkerkerveen zich niet wist te doen gelden. Dat iemand geen hoge opleiding heeft genoten, wil immers nog niet betekenen dat je niet maatschappelijk succesvol kunt zijn, zo luidde het verweer. Inmiddels is er veel veranderd. Nergens telt de gemeente Nijkerk gemiddeld zoveel eigen bedrijven als in Nijkerkerveen  en ook nergens is het eigen woningbezit zo groot, liefst met de eigen handen gebouwd. Nijkerkerveen scoort ook het hoogste voor wat betreft het gemiddeld besteedbaar inkomen, ver boven dat van Nijkerk.

Juist wanneer je jezelf een beetje achtergesteld voelt, dan ontstaan de meest eigenzinnige ingevingen om het tegendeel te bewijzen. Zo ontstond vele jaren geleden discotheek Starlight, ooit het meest bekende uitgaanscentrum van Midden-Nederland. Of eethuis De Paddenstoel. En – recenter – wat te denken van het nieuwe complex  van voetbalvereniging Veensche Boys, waar menig vereniging met jaloerse blikken naar kijkt. Het dorpshuis en de nieuwe basisschool in het Veense Hart zijn ook juweeltjes, wat nieuw elan in het dorp heeft gebracht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Eerste Kamerlid Hugo Doornhof, Donny van de Beek (Ajax) en Thomas Buitink (Vitesse), het geweldige Carbid-event of uw eigen Veense Courant. Want, in alle onbescheidenheid kunnen we stellen dat ook het meest actuele nieuws uit de gemeente Nijkerk voor een groot deel afkomstig is uit het dorp Nijkerkerveen.  Nijkerkerveen is allang niet meer het ‘achtergestelde broertje’ van de gemeente Nijkerk.

Dit is een persoonlijk geschreven column van Kees van den Heuvel (echte Veender)