Voor de Nijkerker André Luijk is een cruciaal sportjaar aangebroken. Dit seizoen debuteert de 24-jarige wielrenner in het profpeloton, bij de ploeg A Bloc. Dat betekent dat hij dit jaar, onder meer, het Nederlands Kampioenschap tussen de grote namen van het wielerpeloton rijdt. De student sociale geografie is vooral benieuwd waar zijn plafond ligt: ,,Ik hoop dat ik snel op dit niveau kan aanhaken.”

De Nijkerkse student werd in het najaar gevraagd om in 2020 voor de ploeg A Bloc te komen rijden, een Nederlandse continentale ploeg. Continentaal is het derde niveau in het wielrennen, achter WorldTour (met ploegen als Jumbo-Visma en Sunweb) en ProContinentaal (met bijvoorbeeld de ploeg van Niki Terpstra). Luijk omschrijft het niveau als ‘semi-professioneel’. ,,Mensen vragen mij wel eens om het te vergelijken met voetbal, maar dat is eigenlijk niet te doen. Dan komt de Tweede Divisie misschien het dichtste bij. Maar een belangrijk verschil is dat wij ook wedstrijden rijden tussen de WorlTour-ploegen, zoals het Nederlands Kampioenschap en Veenendaal-Veenendaal. De vergelijking gaat dus niet helemaal op.”

Afgelopen jaar reed Luijk in het shirt van Wielervereniging Eemland, maar zijn eerste toertochten op de racefiets maakt hij als echte Nijkerker bij wielervereniging VOEK. ,,Ik ben in 2015 begonnen met wielrennen, puur voor mijn plezier. Ik vond het zo leuk, en het ging zo goed, dat ik me in 2017 bij WV Eemland heb aangemeld als amateur. Ik wilde wel wedstrijden gaan rijden.”

Lees de rest van het artikel op Stadnijkerk.nl