Emile van Lent geeft op vrijdagavond 3 mei in dorpshuis De Stuw een presentatie die uit twee gedeelten bestaat. Voor de pauze belichten van Lent en zijn groep van 4 assistenten met beelden op groot scherm enkele literaire en muzikale facetten uit WO1, na de pauze is er een nog niet eerder gevoerd gesprek met een van de allerlaatste ooggetuigen van de Puttense razzia in oktober 1944, toen 658 mannen werden weggevoerd.

Gerrit Steen – De Stad Nijkerk

Emile van Lent geeft al enkele jaren twee keer per jaar een presentatie met muziek en beelden op supergroot scherm, meestal gerelateerd aan oude geschiedenis en klassieke muziek, bij uitstek opera met de diepere achtergronden. Daarbij maakt hij gebruik van enkele assistenten die verschillende rollen in tekst en beeld voor het voetlicht brengen.

Dit voorjaar kwam hij op het idee om nader in te gaan op de vrede van Versailles, die het einde van de eerste wereldoorlog betekende. De herdenking daarvan vond overal in Europa en ook in Nederland jl. november plaats. Nu brengt hij met 4 assistenten voor de pauze een programma waarin naast de ontwikkelingen muziek en literatuur uit de 1e wereldoorlog centraal staan.

RAZZIA PUTTEN

Van Lent: “Na de pauze brengen we nadere bijzonderheden over de razzia van Putten, inhakend op gegevens uit de eerste helft van de presentatie, de Eerste Wereldoorlog, die ook wel de ‘literaire oorlog’ wordt genoemd. Tijdens mijn speurwerk kwam ik in contact met de stichting ‘October 44’, die nog altijd onderzoek doet naar de razzia en de gevolgen. Zo kwam ik in gesprek met een tante van ons die tot op heden had afgezien van het uitdragen van haar bevindingen voor zover ze die als 8-jarige, mede door haar zussen, nog kan herinneren. Op zich al vrij uniek.”

Vrijdagavond 3 mei, aanvang 20.00 uur in De Stuw, zaal open 19.00 uur, toegang € 10,- , scholieren € 5.- . Kaarten zijn verkrijgbaar bij Bruna Hoevelaken, Weterings Electra Hoevelaken, de Haen en aan de zaal of reserveren via evanlent@ziggo.nl, 033-2538661. Gratis koffie, thee, drankje bij binnenkomst en in de pauze.

Lees de rest van het artikel in de krant of op Stadnijkerk.nl