Zondagmiddag 4 augustus 2019 vindt in Museum Nijkerk een bijzonder muziekoptreden plaats. Mohamad Alhassan bespeelt de oed (een soort luit). Hij wordt begeleid door Mousa Noma (slagwerk) en Marlies van der Klugt (fluit). Het concert begint om 14.30 uur en duurt een uur. Het museum is vanaf 14.00 uur open. Adres: Venestraat 16, Nijkerk. Toegang: € 5,– p.p. inclusief koffie of thee. Kaartjes zijn te koop bij de balie van het museum of te reserveren via info@museumnijkerk.nl (maximaal 35 plaatsen).

 

Achtergrond

Mohamad Alhassan woont ruim twee jaar in Nederland, hij is met zijn vrouw en vier kinderen gevlucht uit Syrië.  Na een periode in asielzoekerscentra, woont hij sinds anderhalf jaar in Hoevelaken. Muziek maken is zijn grootste hobby. In Syrië trad hij regelmatig op, samen met muzikanten , met o.a. keyboard en slagwerk. Als solist zingt hij en bespeelt de oed. In Nederland heeft hij al snel weer een oed aangeschaft.

Marlies van der Klugt woont sinds 1994 in Nijkerk. Muziek maken is, naast beeldend bezig zijn, ook haar grootste hobby, waar ze sinds haar pensioen veel tijd aan besteedt. Zij speelt in diverse blokfluitensembles op alle soorten fluiten en speelt daarnaast piano en klavecimbel.

Door haar man Jan van der Mark is zij in contact gekomen met Mohamad. Hij zet zich in bij het taalcafé waar hij Mohamad leerde kennen. Hij nam het initiatief Marlies en Mohamad  samen te brengen om op te treden bij “Gluren bij de buren”. Samen zongen en speelden zij Syrische liedjes; de combinatie van oed en basblokfluit leverde een verrassende klank.

Nog maar kort geleden heeft  Mousa Noma zich bij dit duo gevoegd. Mohamad leerde Mousa kennen op een feestje in Nijkerk. Hij is eveneens uit Syrië gevlucht met zijn gezin en woont nu bijna 4 jaar in Nederland. Hij bespeelt diverse trommels en trad ook op met andere muzikanten, zowel in Syrië als in Nederland. Zijn ritmische spel bleek een zeer waardevolle aanvulling te zijn!

In Museum Nijkerk treden zij  nu voor het eerst met z’n  drieën op. Zij brengen samen een aantal klassieke Syrisch liedjes ten gehore. En als voorzet voor de tentoonstelling ‘Muziek uit Nijkerk’ die vanaf 20 augustus te zien is, zal Marlies ook een enkel oud Nederlands solostuk laten klinken.