Op dinsdag 25 juni is het eerste orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. De Urker organist Minne Veldman neemt deze bespeling voor zijn rekening. Hij heeft een programma samengesteld met muziek uit de breedte van de orgelliteratuur en speelt ook koraalbewerkingen.

Over het programma
Minne Veldman opent het concert met een meeslepende bewerking over ‘Amen, Jezus Christus, amen’ van Adriaan C. Schuurman (1904-1998). Dit lied heeft dezelfde melodie als ‘Alle roem is uitgesloten’. Ook het tweede werk van dit concert heeft een bekende melodie: in ‘Vater unser im Himmelreich’ van Georg Böhm (1661-1733) klinkt de wijs van het Gebed des Heeren Na een ‘Praeludium g-Moll’ van Dietrich Buxtehude (1637-1707) klinkt een variatiereeks van Johann Sebastian Bach (1685-1750) over ‘Ach, was soll ich Sünder machen’.

De orgelsonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) zijn werken die regelmatig op orgelconcerten gespeeld worden. De ‘Sonate 5 in D-Dur’ heeft echter al bijna 20 jaar niet geklonken in de Nijkerkse orgelserie. Dit orgelwerk bestaat uit twee rustige delen en een majestueus derde deel.

Van de Frans-romantische componist Alexandre Guilmant (1837-1911) speelt Veldman het lyrische ‘Communion No. 3 en la mineur’. Na de ‘Toccata per Organo’ van Jan Nieland (1903-1963) sluit Minne Veldman het concert af met een eigen ‘Orgelkoraal en Finale over Dankt, dank nu allen God’.

Praktische informatie
Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Aan de uitgang is er een collecte. Na afloop kunnen de luisteraars napraten en een kopje koffie of thee drinken in ‘t Gasthuus naast de kerk.

Foto: Mirna Veldman.